Гнучкий курс гривні до долара та низька інфляція: НБУ планує зберегти політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гнучкий курс гривні до долара та низька інфляція: НБУ планує зберегти політику

Валюта
953
Правління Національного банку подало на громадське обговорення проект “Основних засади грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу”. Після обговорення документ повинна затвердити Рада НБУ.
Відповідний проект розміщений на сайті НБУ.
Як зазначається в проєкті, “у 2021 році та надалі НБУ продовжить застосування монетарного режиму гнучкого інфляційного таргетування, що спирається на плаваючий обмінний курс, з акцентом на підтримання фінансової стабільності та забезпечення стійких темпів економічного зростання”.
Згідно з проєктом, ціллю грошово-кредитної (монетарної) політики є підтримання інфляції у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень ± 1 в. п.
“Така ціль у 5% із допустимим діапазоном відхилень ± 1 в. п. буде постійною і може переглядатися лише в бік зниження”, – йдеться в проєкті.
У НБУ зазначають, що незмінність інфляційної цілі та принципів монетарної політики сприятиме стабілізації процентних ставок на низькому рівні.
“Отже, головними критеріями успішності монетарної політики залишатиметься заякореність інфляційних очікувань на рівні цільового показника та відповідність фактичної інфляції її цільовим значенням у середньостроковій перспективі”, – йдеться в документі.
Водначас, для найкращого сприяння економічному зростанню НБУ використовуватиме гнучкість режиму інфляційного таргетування, зокрема, допускаючи тимчасове відхилення інфляції від цілі, якщо це не перешкоджатиме її поверненню до цільового діапазону на прийнятному горизонті політики.
“Спираючись на досягнення цілей з цінової та фінансової стабільності НБУ приділятиме особливу увагу питанню активізації банківського кредитування задля досягнення цілі з підтримки стійких темпів економічного зростання”, – йдеться в документі.

Довідка Finance.ua:

  • Зараз немає передумов для того, щоб курс гривні зріс до 30 UAH/USD. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.
  • Кабінет Міністрів не обговорює з Національним банком питання зростання курсу долара до 30 гривень і стимулювання інфляції. Курс повинен встановлюватися ринком.
  • Обмінний курс упродовж 2021 року у середньому становитиме 29,1 гривень за долар, на кінець року – 28,8 гривень. Такі очікування Мінекономіки заклало до проекту “Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2021 – 2023 роки”.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас