Вартість угод M&A є найменшою за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість угод M&A є найменшою за 5 років

Фондовий ринок
309
Економічний спад, спричинений спалахом коронавірусу, призвів до значного падіння ринку M&A в Україні у першому півріччі 2020 року. За 6 місяців було укладено лише 25 угод, що на 43% менше, ніж аналогічний показник 2019 року.
Про це йдеться в дослідженні KPMG «Радар M&A в Україні за I півріччя 2020 року».
Порівняно із 2015 роком вартість угод упала на 79% – до 159 млн доларів США. На глобальному ринку M&A у першому півріччі 2020 року кількість угод скоротилася на 32%, а їхня вартість – на 53% (0,9 трлн доларів США проти 1,9 трлн). Такими є результати дослідження KPMG в Україні «Радар M&A в Україні за перше півріччя 2020 року».
Переважну більшість угод на ринку M&A склали угоди з українськими інвесторами . Проте іноземні інвестори все ще залишаються активними на ринку. Серед найбільш значних угод – придбання компанією DP World контейнерного терміналу ТІС, а також бельгійським виробником проммінералів Sibelco – українських глиновидобувних компаній ТОВ «Євромінерал Україна» та ПрАТ «Курдюмівський завод кислототривких виробів».
Здійснено угоди з приватизації та створення ДПП з концесії Херсонського морського порту та Спеціалізованого морського порту «Ольвія», які містять інвестиційні зобов’язання на суму 3,8 млрд. гривень, а також перший повноцінний сервісний контракт з підвищення видобутку між НАК «Нафтогаз України» та Expert Petroleum, який передбачає інвестицію на суму 1 млрд гривень протягом 5 років дії контракту.
У центрі уваги інвесторів у першому півріччі 2020 року перебували сільське господарство, нерухомість, транспорт та інфраструктура, інновації та нові технології, на які разом припадає 91% вартості всіх укладених угод.
Серед умов, які впливають на відновлення ринку M&A в Україні, з одного боку, стратегічне територіальне розташування між Європою, Близьким Сходом та Азією, що надає можливість використати цю перевагу у боротьбі за нові ланцюги постачання на глобальному ринку. З іншого, привабливими є високоосвічена та конкурентна робоча сила, безліч привабливих об’єктів для інвестицій у приватному секторі та зростаючі можливості для бізнесу через створення державно-приватного партнерства та приватизацію.
Позитивним фактором також є висока стійкість ринку M&A до економічних криз. Після фінансового спаду у 2013-2014 роках, коли падіння кількості угод з M&A склало 67% за два роки, ринок відновився, і кількість угод у наступні чотири роки зростала в середньому на 22% на рік.
Позитивний вплив на ринок також слід очікувати, враховуючи вжиті урядом України заходи для підтримки реальної економіки та укріплення макрофінансової стабільності країни. Ключовими з них є зменшення облікової ставки, укладення угоди з ЄБРР про валютний своп на суму 500 млн доларів США та попередня домовленість із МВФ про програму Stand-by у розмірі 5 млн доларів США. Було призупинено штрафні санкції за порушення податкового законодавства та введено мораторій на податковий аудит і податкові перевірки.
У світовому масштабі зростанню ринку будуть сприяти ефективні заходи епідеміологічного контролю у поєднанні з впровадженими податковими та економічними заходами. Зокрема, подовження строків виконання зобов’язань перед регуляторами, запровадження кредитних канікул для позичальників і надання додаткового фінансування. Фондові індекси наприкінці першого півріччя 2020 року вже відновилися до рівня, який є лише трохи нижчим за докризовий.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас