ОПЕК+ перейшла до послаблення обмежень нафтодобування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК+ перейшла до послаблення обмежень нафтодобування

Енергетика
396
ОПЕК + з 1 серпня перейшла до другого етапу угоди про скорочення видобутку, який полягає в послабленні обмежень з безпрецедентних 9,7 млн мільйона барелів на добу до 7,7 млн.
Як повідомляє OilExp, низка експертів попереджає, що на тлі нових спалахів COVID-19 в світі подібний крок з боку ОПЕК + може виявитися вкрай ризиковим.
«Експеримент ОПЕК + по збільшенню видобутку з серпня може мати неприємні наслідки, оскільки найгірше для попиту на світовому ринку нафти ще не позаду. Він знову перейде в стан міні-надлишку, і дефіциту пропозиції на ньому не буде до грудня», – вважають експерти Rystad Energy.
Втім, фактичні домовленості альянсу припускають, що за рахунок «боргів» щодо скорочення видобутку нафти країн, які недовиконували угоду ОПЕК + раніше, і тих, хто зобов’язався все компенсувати в липні-вересні, реальне скорочення в серпні буде вище цільового. Так, міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдель Азіз бен Сальман оцінював, що з урахуванням «двієчників» обмеження ОПЕК + в серпні-вересні можуть скласти до 8,3 млн барелів на добу.
До числа «двієчників» потрапили Нігерія, Ірак, Ангола, Казахстан і ряд невеликих виробників нафти. При збереженні високої дисципліни ОПЕК +, а також виконання «двієчниками» своїх обіцянок такий розклад може створити певний буфер для ринку, повного невизначеностей.
Нагадємо, у квітні країни ОПЕК, Росія та інші нафтовидобувні держави домовились знизити видобуток нафти на 9,7 млн барелів на добу в травні-червні. В межах найбільшої угоди про зниження видобутку в історії країни планують скорочувати виробництво протягом двох років – до квітня 2022 року. Країни, що входять до «Великої двадцятки», також стануть частиною угоди, що разом з ОПЕК + дозволить прибрати з ринку близько 20 млн барелів на добу.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас