Міжбанк: спекулятивні атаки на гривню посиляться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: спекулятивні атаки на гривню посиляться

Валюта
2850
Ситуація на валютному ринку продовжує залишатися напруженою. Незважаючи на вчорашні старання Нацбанку і проведення двох інтервенцій на загальну суму продажу $200 млн по 27,77 і по 27,80 гривень – курс американської валюти продовжив зростати як на міжбанку, так і на готівковому ринку.
При цьому, якщо раніше власники обмінників тільки підлаштовувалися під те, що відбувається на торгах, і виставляли свої цінники практично аналогічно міжбанківським котируванням, то вже вчора вони працювали і “з випередженням”, підвищуючи котирування протягом дня.
Продовжив зміцнюватися і євро, який після рішень фінансового керівництва країн ЄС про розподіл фонду з відновлення економіки після коронавірусу на 750 млрд євро – впритул наблизився до рівня в 1,16 долара. Це негайно позначилося на українському валютному ринку і курс євровалюти впевнено перевалив через позначку в 32 гривні і пішов вище.
У четвер спекулятивні атаки на гривню посиляться. Нерезиденти продовжують виходити з гривневих ОВДП, що створює додатковий тиск на гривню, а спекулянти користуються підвищеним попитом на валюту і максимально піднімають котирування на торгах, що швидко позначається і на готівковому ринку.
Експортери не будуть поспішати продавати всю валютну виручку, а робитимуть це частинами – в моменти максимального зростання котирувань на торгах.
Все це створює тиск на гривню і єдиним стримуючим фактором зараз залишаються інтервенції Нацбанку з продажу долара, щоб збити ажіотаж. Регулятору і сьогодні доведеться бути активним на ринку, щоб стримувати розгойдування котирувань.
Наближення періоду основних виплат відшкодувань ПДВ експортерам також не стимулює їхню активність з продажу валюти, позаяк багато компаній намагаються дотягнути до цього періоду без особливих розпродажів своєї валютної виручки на тлі зростання котирувань міжбанку. Їхня логіка проста – завтра буде дорожче, тому поки покриваємо свої поточні витрати в гривні лише продаючи валюту по мінімуму.
Сьогодні Нацбанк повинен оприлюднити своє рішення щодо облікової ставки, що активно впливає на поведінку ресурсного і опосередковано – валютного ринків. За прогнозами Finance.ua, керівництво НБУ продовжить її зниження з діючих зараз 6% до 5,5-5% річних як мінімум.
Ринок четверга залишиться дуже залежним від:
1). Курсових завдань і поведінки великих місцевих компаній;
2). Дій спекулянтів;
3). Активності у скупці валюти нерезидентами;
4). Інтервенцій НБУ з продажу долара.
Цінники інтервенцій Нацбанку будуть головним курсовим орієнтиром для учасників торгів. З самого ранку четверга Нацбанк вже з’явився на ринку і продавав долар по 27,90 гривень.
Спекулянти продовжать працювати у форматі “в дві сторони”, заробляти на різниці готівкового та безготівкового курсів по долару і євро, а також активно грати “на підвищення”.
Котирування міжбанку за нашими прогнозами, на 23 липня будуть у межах: долар – коридор 27,75 – 28,15 гривень, євро – коридор 32,02 – 32,71 гривень. За нашими розрахунками обсяг операцій на міжбанку складе близько $180 млн – $250 млн при здійсненні до 640-760 угод.
На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро/долар продовжаться, але після значного зростання євро за останні дні – найближчим часом ми очікуємо певну корекцію крос-курсу пари євро/долар. І крос-курс цих валют перебуватиме в коридорі від 1,1510 до 1,1620 долара за євро. Поведінка євро на міжнародних майданчиках істотно вплине і на курс євровалюти відносно гривні на українському валютному ринку.
Через зростання курсової нестабільності на міжбанку готівковий ринок сьогодні продовжить спроби гри “на підвищення” з частою зміною цінників обмінників протягом дня по долару і по євро.
Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде в межах:
Долар – коридор котирувань покупок і продажів 27,65 – 28,25 гривень.
Євро – коридор котирувань покупок і продажів 31,60 – 32,55 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,82 / 27,84
євро – 32,24 / 32,26
російський рубль – 0,3928 / 0,3935
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас