В Україні знайшли гроші на підвищення мінімалки: в Мінфіні розкрили плани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знайшли гроші на підвищення мінімалки: в Мінфіні розкрили плани

Казна та Політика
3908
В Україні в 2020-му мінімальну зарплату (МЗП) підвищать з 4 723 до 5 000 грн, гроші на це вже є в бюджеті країни. При цьому ресурс для підвищення МЗП в 2021-му до 6-6,5 тис. грн все ще шукають.
Про це в інтерв’ю ZN заявив міністр фінансів Сергій Марченко. В першу чергу, зазначив політик, від підвищення кроку виграють місцеві бюджети, Пенсійний фонд. Саме вони отримують більшу частину з податкового навантаження на зарплату (ПДФО, ЄСВ).
Державний же бюджет також отримає зростання відрахувань, проте разом з тим доведеться більше витратити на заробітні плати бюджетників. Чи підвищувати тарифну сітку і як впровадити таке підвищення, в Мінфіні ще не вирішили.
“Звичайно, це вплине на економічну динаміку, на фонд оплати праці, на інфляцію. Але на сьогоднішній день я не можу вам сказати в цілому про ефект від цього кроку. Тому що тут, з точки зору балансу бюджету, вигоду отримують місцеві бюджети (тому що в них осідає більша частина ПДФО) і Пенсійний фонд, а державний бюджет виграє тільки частково, тому що бюджетна сфера істотно зросте. І тут питання, яким чином ми це будемо вводити. Чи будемо ми перший тарифний розряд підвищувати, в якому обсязі? Була дискусія буквально минулого тижня про макропоказники, про тарифну сітку. Тому ми поки що рахуємо”, – сказав Марченко.
При цьому сам Сергій Марченко погоджується: підвищувати мінімальну зарплату потрібно, проте попередньо варто прорахувати майбутні витрати і вплив на бюджет і економіку країни.
В Україні реальна зарплата, згідно з консенсус-прогнозом, в 2020 році впаде на 13,9%. Цей показник враховує не тільки номінальний розмір, але і вплив зростання цін на купівельну спроможність.

Довідка Finance.ua:

  • Якою має бути “мінімалка” в Україні: “вийти на рівень мінімальної зарплати в 5-6 тисяч гривень — завдання не тільки для уряду, а й для економіки в цілому. Малі підприємці теж повинні прагнути до цієї цифри” – про це в інтерв’ю для Finance.ua заявила Галина Третьякова, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас