Міжбанк: на курс тиснуть з двох боків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на курс тиснуть з двох боків

Валюта
4309
Долар вчора знову зріс на валютному ринку, чим продовжив тенденції кінця минулого тижня. Котирування міжбанку зростали як за рахунок дій нерезидентів і спекулянтів, так і через притримування валюти експортерами. Це створювало ефект підвищеного попиту на валюту протягом всієї сесії 20-го липня. А курс на готівковому ринку підлаштовувався під динаміку міжбанку і періодично навіть грав на випередження. Особливого ажіотажу поруч з обмінками не спостерігалося, бо населення не має значних обсягів готівкової гривні, але попит, за спостереженнями фінансистів, все ж таки поступово збільшується.
Офіційне представлення Президентом Володимиром Зеленським нового керівника Нацбанку Кирила Шевченка і період спілкування голови регулятора з журналістами, що відбулося після цього, дав певний меседж ринку про основні пріоритети Шевченка на цій посаді: 1) активізація кредитування реального сектору економіки під низькі відсотки; 2) усунення проблеми “поганих” активів у держбанках і в банківській системі в цілому; 3) контроль за інфляцією і відносна курсова стабільність зі збереженням при цьому політики плаваючого курсу; 4) продовження співпраці з міжнародними організаціями. В принципі, всі ці сигнали фінансовому ринку позитивні для країни, і тепер основне – як новий голова НБУ буде це втілювати в реальне життя.
Поки ж на міжбанку напружена ситуація збережеться. На курс тиснуть, з одного боку, нерезиденти, які досить активно виходять з українських гривневих ОВДП і виводять валюту, а з іншого – спекулятивні атаки на нацвалюту під новинний фон про майбутню девальвацію для латання дірок у бюджеті.
На поведінку учасників ринку впливатимуть:
1. Завершення клієнтських бюджетних платежів. Частина запізнілих компаній продовжить закривати свої податкові борги перед державою, і це додасть пропозиції валюти на ринку. Але враховуючи той факт, що навіть вчора на піку бюджетних розрахунків клієнтів курс зріс – це поганий знак для гривні;
2. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП і можливе нове зниження облікової ставки Нацбанку найближчим часом. Після консультацій з первинними дилерами чиновники змінили умови сьогоднішнього аукціону і пропонують без обмежень тільки гривневі облігації на 182 і 581 день, а також доларові на 204 дні. Основний акцент у покупців буде явно на українські боргові зобов’язання у валюті, як було і на попередньому аукціоні.
За прогнозами Finance.ua, по гривні обсяги залучення будуть значно нижчими, ніж купівлі валютних паперів. Нове керівництво Нацбанку хоче продовжити здешевлювати собівартість ресурсів для банків і швидше за все продовжить зниження облікової ставки в найближчі місяці з орієнтиром в 4,5% – 5% річних до кінця року.
Це вплине на поведінку потенційних покупців гривневих облігацій. Але поки що вони в основному воліють їх викуповувати у нерезидентів на вторинному ринку, де прибутковість вища, ніж пропонує Мінфін на своїх первинних аукціонах. І це також тисне на курс;
3. Активна робота спекулянтів, продовження коливань по парі євро / долар на міжнародних ринках і дії нерезидентів.
Спекулянти продовжать працювати у форматі “в дві сторони”, а також заробляти на різниці готівкового і безготівкового курсів по долару і євро. Крім цього, вони продовжать спроби подальшого розгойдування міжбанку з грою “на підвищення” на тлі розмов про девальвацію гривні.
Нерезиденти періодично протягом дня виходитимуть на торги з купівлею валюти за рахунок гривні від погашень попередніх ОВДП, що також спрацює на руку спекулянтам. Саме оперативний викуп “дешевої” пропозиції дозволяє спекулянтам створювати дефіцит пропозиції валюти на міжбанку і збільшувати котирування на торгах.
А коливання євро щодо долара на міжнародних ринках допоможуть спекулянтам заробляти ще й на істотних стрибках курсу євро щодо гривні.
Як і вчора, експортери, спостерігаючи зростання котирувань, продовжать “підігравати” спекулянтам, притримуючи основні обсяги своєї валютної виручки протягом дня до моменту максимальних рівнів курсів на торгах.
4. Інтервенції Нацбанку. Численні заяви чиновників і народних депутатів про необхідність девальвації гривні підіграють активному “розігріву” курсу, і якщо котирування знову активно підуть вгору стараннями спекулянтів, Finance.ua не виключає виходу НБУ з продажем долара, щоб збити ажіотаж.
Судячи з того, що відбувається, Нацбанку доведеться досить часто втручатися в ситуацію найближчим часом, інакше розмови про контрольовану інфляцію і стабільність валютного ринку залишаться тільки розмовами.
Котирування міжбанку, за нашими прогнозами на 21 липня, будуть перебувати в межах:
  • Долар – коридор 27,52-27,85 гривень;
  • Євро – коридор 31,35-31,98 гривень.
Статистика торгів вівторка навряд чи перевищить $190-230 млн при здійсненні до 520-690 угод.
На міжнародному ринку стрибки по парі євро / долар продовжаться. І крос-курс цих валют буде перебувати в коридорі від 1,1395 до 1,1485 долара за євро, що істотно вплине на курс євро щодо гривні і на нашому ринку.
Готівковий ринок сьогодні буде працювати з оглядкою на поведінку міжбанку. Власники обмінників постараються продовжити гру “на підвищення” з частою зміною цінників обмінників протягом дня по долару і по євро.
Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати в межах:
  • Долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,25 – 27,90 гривень;
  • Євро – коридор котирувань купівель і продажів 31,05 – 31,99 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,61 / 27,63
Євро – 31,52 / 31,54
Російський рубль – 0,3857 / 0,3861
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас