Ціни нижчі, ніж чекали: що обвалило інфляцію в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни нижчі, ніж чекали: що обвалило інфляцію в Україні

Особисті фінанси
2785
Хоча три місяці тому експерти прогнозували значне зростання цін вже з квітня, на 3-5% за квартал, інфляція виявилася набагато нижче – за другий квартал все подорожчало в середньому на 1,3%.
Як роз’яснив сайту “Сьогодні” член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, серйозні корективи в прогнози вніс коронавірус: через епідемію і карантин скоротилося споживання товарів і послуг, що стримало зростання інфляції.
“Нинішній рік не типовий в порівнянні з попередніми – ніколи раніше за всі роки незалежності в Україні не запроваджувався тотальний карантин, який значно загальмував всі економічні процеси в країні, – аналізує Пендзин. – Споживання впало, звідси і низьке зростання цін. Але воно таке в середньому, адже, наприклад, фрукти подорожчали наполовину, а природний газ подешевшав більш ніж на 40%, впали ціни на комунальні послуги, що частково урівноважило в бюджеті споживача підвищення вартості продуктового кошика”.
Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко додав, що інфляцію стримала ще й жорстка монетарна політика Національного банку, який весь квартал утримував гривню від девальвації відносно долара.
“Коли грошей в економіці не вистачає, це стримує зростання цін, – роз’яснив Дорошенко. – Другий фактор – ціни на продовольство росли у нас мало через те, що продукти подешевшали в світі. У нас це зниження статистично було нівельовано зростанням цін на фрукти через погодні умови. Але основну роль в уповільнення інфляції зіграла пандемія і карантин. Коли люди втрачають роботу, коли у них падають доходи, то знижується споживання, ціни не ростуть або ростуть повільніше. Свій внесок в “спростування прогнозів” внесло і значне зниження цін на енергоносії – через припинення авіаперельотів у зв’язку з карантином попит на паливо, а потім і на нафту впав в рази”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас