Як компанія «Смартленд» приватизувала готель «Дніпро» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як компанія «Смартленд» приватизувала готель «Дніпро»

Казна та Політика
1010
У середу, 15 липня, в Україні стартувала програма великої приватизації. Її початком, за словами Президента Володимира Зеленського, послужив продаж державного готелю «Дніпро».
Лот аукціону від ProZorro віддали за 1,11 мільярд гривень. У порядності системи немає сумнівів. ProZorro провела близько 8000 аукціонів, які принесли державі більше 2,5 мільярдів гривень прибутку. Схема аукціону проста: хто робить велику ставку, той і стає власником. Початкова ціна готелю складала 80,9 мільйонів гривень, але під час торгів збільшилася в 14 разів.
«Ціна перевищила всі очікування, сягнувши 1 мільярда 111 мільйонів гривень. Це майже в 14 разів більше від початкової ціни», — написав Президент України на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook
Нагадаємо: готель «Дніпро» було зведено в центрі Києва (нинішня Європейська площа) ще 1964 року. Його загальна площа сягає понад 13 тисяч квадратних метрів. У готельному комплексі — 12 поверхів, 186 номерів та паркувальний майданчик на 56 місць.
Власником чималого об’єкта стала українська компанія «Смартленд». Основна сфера її діяльності — надання в оренду нерухомого майна. До слова, переможець аукціону ніколи не фігурував у кримінальних справах. А це, як мінімум, підтверджує той факт, що організація працює прозоро.
«Смартленд» зобов’язалася дотримуватися правил експлуатації готелю: погасити всі борги за перші півроку роботи, не зменшувати зарплату співробітникам, залишити до 100 номерів і зберегти оригінальну назву — «Дніпро» (Dnipro).
Засуджувати нового приватного власника та оскаржувати результати торгів ще рано. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв усім, хто сумнівається в чесності «Смартленда», провести перевірку компанії на доброчесність. І якщо протягом 30 днів експерти не з’ясують, що купівлю готелю «Дніпро» було здійснено за кошти «агресора», з покупцем підпишуть договір.
Ще один факт, який вказує на те, що успішна операція не має підводного каміння: подія транслювалася на YouTube в режимі онлайн. Кожен охочий міг спостерігати за ходом аукціону.
Президент України вже привітав нового власника «Дніпра»:«Переможцю торгів — новому власнику готелю «Дніпро» — бажаю, щоб ця чудова будівля в центрі Києва виправдала його інвестиції, принесла прибуток і стала справжньою окрасою нашої столиці та бажаною локацією для її гостей».
А похвалу Фонду держмайна висловив грузинський та український політик Михайло Саакашвілі «Це перша ластівка. Сподіваюся, цей аукціон, ціна на якому перевищила всі найсміливіші очікування, відкриє очі всім тим, хто говорив, що це не спрацює. Досить вже займатися окозамилюванням і протиранням штанів, час діяти! Часу мало! Фонд Держмайна і Сенниченко молодці!»
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас