Міжбанк: затишшя останніх днів закінчиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: затишшя останніх днів закінчиться

Валюта
3331
У четвер, 16 липня, ситуація на валютному ринку почне активно змінюватися і затишшя останніх днів закінчиться. Учасники ринку продовжать бути дуже сприйнятливими до новин, яких вже з вечора середи стало багато, і всі вони будуть впливати на настрої на торгах.
По-перше – прояснилася ситуація навколо нового голови Нацбанку. Президент Володимир Зеленський запропонував кандидатуру чинного голови Укргазбанку Кирила Шевченка, і проєкт необхідних документів вже знаходиться у Верховній Раді. Події вчора ввечері розвивалися стрімко, і після періоду довгих “оглядин”, схоже, остаточний вибір компромісної фігури на цю посаду для бізнесу, уряду, народних депутатів, міжнародних кредиторів, самих банкірів і можливо населення – зроблено. Ми впевнені, що голосування і представлення нового голови Нацбанку пройде в Раді досить швидко і, незважаючи на частину активних супротивників цього призначення, новий голова НБУ скоро зможе приступити до своїх обов’язків. На ранок четверга профільний Комітет Верховної Ради вже підтримав призначення Шевченка на посаду голови НБУ.
Найближчі кроки Кирила Шевченка на цій посаді покажуть, наскільки незалежним залишиться Нацбанк і як зміниться грошово-кредитна і валютна політика регулятора. Будь-яка визначеність краща за невідомість, і це позитивно позначиться на настроях учасників ринку.
По-друге – починається період бюджетних платежів у компаній, і з урахуванням вихідних у клієнтів залишається всього три дні на всі розрахунки з державою. Брак гривні у місцевих клієнтів для фінансування своєї поточної діяльності та податкових розрахунків спрацює на користь зміцнення нацвалюти.
По-третє – міжнародні новини навколо зустрічі країн ОПЕК+ , саміту лідерів країн ЄС про пакет допомоги на 750 млрд євро і майбутні рішення за ставкою ЄЦБ – на піку напруження пристрастей. Як ми і попереджали, почалися валютні ралі по парі євро / долар, що опосередковано позначиться на курсі євровалюти щодо гривні найближчим часом. Вже вчора курс євро на торгах періодично перевищував 31 гривню, і валютні гойдалки по євровалюті сьогодні продовжаться. На момент написання статті – євро на міжнародних майданчиках котирувався в межах 1,1395-1,1403 долара, і спекулятивна активність світових гравців лише посилюється.
На українському міжбанку спроби розхитати курс продовжаться, а стрибки котирувань пари євро/долар на міжнародних ринках знову дозволять українським спекулянтам заробляти і на коливаннях євро. Причому як у форматі “ в дві сторони”, так і за рахунок різниці між курсами готівкового і безготівкового євро.
Всі дні цього тижня на міжбанку не було надлишку пропозиції валюти, і Нацбанку нічого було викуповувати в резерви. Якщо сьогодні намітиться перевищення пропозиції над попитом – НБУ вийде з інтервенцією з купівлі долара. Але поведінка учасників ринку останніх днів говорить про те, що особливого надлишку валюти на міжбанку не буде – клієнти самі будуть знаходити компроміс по курсу, і тому сьогодні не очікується великих можливостей для регулятора щодо поповнення резервів. Він може обмежиться черговими $20 млн при сприятливому для Нацбанку розвитку подій.
Як і вчора, міжбанк залишиться повністю залежним від дій і курсових завдань найбільших гравців.
Котирування міжбанку за прогнозом на 16 липня будуть перебувати в межах: долар – коридор 27,05 – 27,30 гривень, євро – коридор 30,63 – 31,22 гривень. Обсяг операцій на торгах, за нашими розрахунками, буде перебувати в межах до $180-230 млн при здійсненні до 430-510 угод.
На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро / долар продовжаться, і крос-курс цієї пари буде перебувати в широкому коридорі від 1,1325 до 1,1435 долара за євро.
Готівковий ринок сьогодні буде орієнтуватися на поведінку міжбанку, міжнародні котирування пари євро/долар і на реальний попит і пропозицію з боку населення.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,15 / 27,17
Євро – 31,03 / 31,05
Російський рубль – 0,3821 / 0,3825
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас