Міжбанк: ринок буде чутливим до новин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ринок буде чутливим до новин

Валюта
680
У середу валютний ринок України продовжить перебувати в дещо підвішеному стані і залишиться дуже чутливим до новин.
По-перше – серед фінансистів знову пішли чутки про якнайшвидше представлення нового голови Нацбанку. Про це періодично говорять чиновники офісу Президента і сам Гарант. Начебто все стане відомим не пізніше найближчої п’ятниці. Список претендентів поступово скорочується, але, за нашими даними, переговори з потенційними кандидатами все ще не завершені. Інтрига навколо посади головного банкіра країни підтримує певну невизначеність на валютному ринку і робить поведінку його учасників досить непередбачуваною. Це працює проти гривні.
По-друге – вчорашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, як ми і прогнозували, пройшов досить мляво за гривневими паперами і дуже активно за валютними. Чиновники продали облігацій на суму 8,3 млрд гривень в еквіваленті, з яких безпосередньо в гривні тільки на 10,5 млн з прибутковістю від 7 до 10% річних. Решта – в доларах на загальну суму $306,3 млн під 3,5% річних.
Сьогодні – день розрахунків за цими паперами, і від того, за рахунок яких коштів пройде оплата за валютні облігації – буде залежати поведінка міжбанку.
Якщо безпосередньо у валюті – то це не особливо позначиться на котируваннях на торгах, але якщо частина клієнтів (у тому числі і нерезидентів) вирішить спочатку проконвертувати свою гривню в долари і за рахунок цього провести купівлю валютних облігацій – попит на валюту на міжбанку швидко зросте. І це збільшить тиск на гривню.
По-третє – господарська діяльність компаній і майбутні бюджетні платежі. Тут особливо наразі нічого не змінюється. Спостерігається дефіцит гривні у місцевих клієнтів для фінансування своєї поточної діяльності, що змушує експортерів активно продавати валютну виручку і скорочує можливості її купівлі у імпортерів. Це працює на користь нацвалюти.
Крім цього, наближення днів бюджетних проплат у компаній з урахуванням майбутніх вихідних змушує великих клієнтів поступово накопичувати гривню під такі податкові розрахунки. Це також грає на зміцнення позицій гривні.
По-четверте – як ми і попереджали, на міжнародних ринках не все спокійно. З урахуванням зустрічі країн ОПЕК+, саміту лідерів країн ЄС щодо пакету допомоги на 750 млрд євро і майбутнього рішення щодо ставки ЄЦБ – почалися валютні ралі по парі євро/долар, що опосередковано позначиться на курсі євровалюти щодо гривні найближчим часом. На момент написання статті євро впевнено пробив психологічний поріг в 1,14 долара, і спекулятивна активність по цій парі перебуває на піку.
На українському міжбанку сьогодні спекулятивні спроби розхитати курс на майбутніх до п’ятниці новинах про кандидатуру нового голови НБУ тільки посиляться, а стрибки котирувань пари євро/долар на міжнародних ринках дозволять українським спекулянтам заробляти і на коливаннях євро.
За наявності надлишку пропозиції долара на торгах НБУ вийде з інтервенцією з його викупу. Але особливого надлишку валюти на міжбанку ми сьогодні не прогнозуємо. Ринок залишиться повністю залежним від дій і курсових завдань найбільших гравців.
Котирування міжбанку, за нашим прогнозом на 15 липня, будуть перебувати в межах: долар – коридор 26,95 – 27,25 гривень, євро – коридор 30,61 – 31,15 гривень. Обсяг операцій на торгах, за нашими розрахунками, буде перебувати в межах до $260 млн при здійсненні до 620 угод.
На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро / долар триватимуть, і крос-курс цієї пари буде перебувати в широкому коридорі від 1,1345 до 1,1430 долара за євро.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,08 / 27,10
Євро – 30,85 / 30,87
Російський рубль – 0,3810 / 0,3815
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас