Що таке IPO і як на цьому можна заробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке IPO і як на цьому можна заробити

Фондовий ринок
2668
Компанія виходить на IPO, щоб залучити додаткові фінанси для розвитку бізнесу.
Про це розповів директор Київського філіалу ТОВ “Фрідом Фінанс Україна” Богдан Сидоренко на вебінарі “FinUpDate Випуск 10 Інвестиції без кордонів і при будь-якому штормі”.
Що це означає. IPO (Initial Public Offering) – це первинне розміщення (пропозиція) цінних паперів на біржі. Після появи на фондовому ринку організація з приватної стає публічною. Купити її активи може кожен, хто має доступ до біржі.
Причини виходу компанії на IPO:
  • гроші. IPO – це один із способів залучити багатомільйонні інвестиції;
  • популярність. Заявити про IPO – це те ж саме, що провести глобальну рекламну кампанію;
  • репутація. Якщо цінні папери контролюються на відомій біржі, це означає, що підприємство має хороші фінансові показники;
  • прозорість. Діяльність акціонерних товариств контролюють державні органи. Діяльність емітента прозора, а інтереси інвесторів захищені.
Що IPO дає інвесторам. Експерт зазначив, що інвестуючи в акції емітента на IPO, людина купує акції перспективної компанії за найбільш привабливою ціною на ринку.
Заробити можна на:
  • різниці між ціною акції в момент розподілу акцій на IPO і її вартістю в день відкриття торгів (“Премія першого дня”);
  • зростанні ціни акції від відкриття до закриття торговельних сесій на біржі – якщо попит великий, то ціна за день на цінні папери може зростати на 10-30%;
  • отриманні дивідендів від компанії, якщо розглядати IPO як довгострокову інвестицію – більшість (72,7%) компаній після виходу на IPO починають виплачувати дивіденди після 3 років отримання стабільного прибутку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас