Едвард Дубинський: ТОП-5 секретів заощадження коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: ТОП-5 секретів заощадження коштів

Особисті фінанси
2228
За вікном чергова криза, хоча цього разу не класична фінансова, а криза охорони здоров’я, що призвела до економічної і зачепила весь світ. І, звісно ж, Україну.
Розглянемо кілька простих порад, які допоможуть зберегти ваші гроші під час кризи:
1. Зберігайте всі свої гроші в твердих валютах, наприклад долар або євро.
Валюти країн СНД не підходять на роль валюти заощаджень. Українська гривня – як і всі валюти країн, що розвиваються – присутня в гаманцях громадян лише тому, що в них здійснюються поточні платежі по купівлі продуктів і послуг. Манат, рубль, тенге тощо – це валюти споживання, а не заощадження.
Гривня втратила близько 400% за останні 20 років, що означає, що ваших грошей стало в 5 разів менше, тільки через те, що тримали свої заощадження в гривнях.
2. Зберігайте гроші в надійних місцях.
Кризи, як правило, ставлять в небезпеку найбільш дрібних фінансових гравців. У країнах, що розвиваються, найнадійніші місця для зберігання грошей – державні банки.
Вони можуть вам не подобатися, у них може бути поганий сервіс і т.д. Але вони найнадійніші, оскільки це єдині фінустанови, яким уряд не дасть лопнути. Але пам’ятайте, намагайтеся зберігати гроші в твердих валютах.
3. Наповнюйте свою фінансову «подушку».
Майте фінансовий резерв (подушку безпеки) на «чорний день». Це фінансова сума, складена з шести місяців ваших життєвих витрат (не доходів), яку вам необхідно мати на закритому рахунку і бажано зберігати в твердій валюті.
Ось як вирахувати необхідну суму подушки безпеки: наприклад, ваш дохід = $1000 на місяць, і з них ви витрачаєте $850 на життя. А $150 йде в заощадження. Сума необхідної подушки безпеки: 850*6 = $5100.
Пам’ятайте, що подушка безпеки – це не гроші для покупок або розваг. Ці гроші зберігаються для екстрених ситуацій.
4. Не вкладайте гроші в місцеву нерухомість.
Люди забувають, що нерухомість – це неліквідна інвестиція. Яку складно продати.
Більше того, ціна цієї інвестиції завжди прив’язана до стану місцевої економіки. Тому в чергову кризу, а вони в країнах, що розвиваються, відбуваються регулярно, і ціни на нерухомість будуть падати.
5. Не кладіть всі «яйця в один кошик».
Гроші треба тримати в різних місцях і в різних інструментах. Це на той випадок, якщо щось станеться з тією організацією або інвестицією, в яку вкладено ваші кошти.
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист, доларовий мільйонер, засновник і керуючий партнер компанії Fintelect
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас