Китайський стартап запустить повністю безпілотні роботаксі в 2024 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський стартап запустить повністю безпілотні роботаксі в 2024 році

Технології&Авто
359
Перший китайський стартап в сфері безпілотників, Momenta, розповів про свої плани зі створення франшизи роботаксі в містах КНР. Компанія робить ставку на бюджетні технології та мобільний зв’язок 5G, яка дозволить знизити витрати і домогтися повної автономності вже через чотири роки.
Невідомо, коли і як саме буде досягнута повна автономність транспорту – автомобілів, що орієнтуються в складних дорожніх умовах самостійно, без допомоги людини. Для реалізації цієї ідеї потрібно дуже багато даних, передові алгоритми, тривалі випробування, чеки з багатьма нулями від інвесторів і підтримка влади. Без цього безпілотний транспорт залишається поза досяжністю.
Проте, Momenta – один з найдорожчих азіатських стартапів і перша компанія Китаю серед розробників безпілотних автомобілів стверджує, що весь її флот роботаксі досягне п’ятого рівня автономності до 2024 року, тобто буде здатний розвозити пасажирів без водія за кермом.
Схожі заяви роблять і конкуренти Momenta: Waymo, «дочка» Alphabet, говорила своїм клієнтам минулої осені, що повністю автономні таксі «на підході». Tesla планувала запуск мережі роботаксі в 2020. У Китаї Poni.ai вже пропонує послуги частково безпілотного візництва. Безліч компаній проводять випробування з тим або іншим ступенем успішності.
Керівник Momenta Као Сюйдун стверджує, що його компанія зможе домогтися повної автономії, не маючи бюджету Waymo або Uber. Сама вона залучила до 2018 року понад $200 млн і має «стабільне джерело грошей», якого вистачить мінімум на три роки. При цьому варто відзначити, пише TechCrunch, що уряд КНР витрачає великі суми на інноваційні технології, зокрема, на 5G і штучний інтелект, до якого належить і автономний транспорт.
«Ми скористаємося інфраструктурою 5G і наберемо штат інженерів з віддаленого техобслуговування, кожен з яких буде стежити, скажімо, за десятком машин, – пояснив Као. – Так ми знизимо витрати на менеджерів з безпеки до однієї десятої від нинішнього рівня».
Коли всі автомобілі стартапу стануть в 2024 безпілотними, компанія зможе досягти позитивної маржі операційного прибутку на одну машину. Якщо все піде за планом, цю модель Momenta поширить і на інші міста за межами Сучжоу, де розташована штаб-квартира. За словами Као, бізнес-модель нагадує франшизу «Макдоналдс»: «Ми розробимо набір стандартів і скопіюємо їх в інших містах, де будемо співпрацювати з місцевою владою, службами таксі, службами техобслуговування тощо».
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас