Міжбанк: обстановка для гривні залишиться складною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: обстановка для гривні залишиться складною

Валюта
4955
П’ятниця продовжить тенденції цього тижня і буде надзвичайно складною на валютному ринку. Тиск на гривню зберігається. Основними мотиваторами для учасників валютного ринку будуть економічні, політичні та кадрові чинники. Спрацює також і “п’ятничний ефект”, що дещо знизить статистику.
Обстановка на ринку для гривні залишиться напруженою і складною, а роль стабілізатора ситуації доведеться грати Нацбанку і якрюсь мірою – держбанкам. Ризик збільшення валютних коливань збережеться.
Економічні чинники:
Період виведення дивідендів “дочками” іноземних компаній і поведінка нерезидентів.
Попит на валюту з боку дочірніх іноземних компаній традиційно зростає на початку місяця, що дозволяє продавцям максимально завищувати котирування продажу долара і євро на міжбанку. А нерезиденти, що виходять з українських ОВДП – поки ще не зовсім “відійшли” від останніх новин щодо зміни керівництва Нацбанку і продовжують активні покупки валюти на торгах. Зростання попиту на валюту, підігріте подіями в Нацбанку – працює проти гривні.
“П’ятничний ефект”, притримування валюти експортерами та поведінка спекулянтів.
Експортери продовжують витрачати гривню, яку отримали від держави у вигляді відшкодувань ПДВ, що знижує обсяги пропозиції ними валютної виручки, а вчорашнє зростання котирувань на новинах про відставку глави НБУ Якова Смолія – ​​тільки посилює їхнє бажання не поспішати з продажем валюти і намагатися продавати її тільки на піку котирувань. Психологічно це працює проти гривні і на тлі активності покупців – створює певну суттєву перевагу попиту над пропозицією під час сесії.
Спекулянти на тлі нестачі пропозиції валюти і ажіотажу активно “розігрівають” курс і грають “на підвищення”. Подібна ситуація на міжбанку буде спостерігатися і сьогодні.
Частково напруга на ринку знизиться за рахунок “п’ятничного ефекту”, коли багато компаній переносять свої валютні операції з останнього дня робочого тижня на понеділок, щоб “не зависати” з розрахунками на вихідні. Але з огляду на складну ситуацію на ринку і побоювання у клієнтів щодо подальшого зростання котирувань – цього разу подібна логіка у компаній може не спрацювати і вони віддадуть перевагу провести всі операції сьогодні, щоб не входити в валютні ризики.
Політичний та кадровий фактори:
Наразі всі необхідні документи щодо звільнення глави НБУ Якова Смолія вже знаходяться у Верховній Раді і депутати обіцяють оперативно закрити це питання. Поки що функції керівника Нацбанку передано першому заступнику голови НБУ – Катерині Рожковій. І весь фінансовий ринок ворожить – хто ж стане новим главою цього відомства і які ще кадрові перестановки відбудуться Нацбанку. Йде суттєва боротьба за цю посаду і кандидатур розглядається багато.
На тлі цієї невизначеності – багато клієнтів вважають за краще не ризикувати і оперативно закривати свої валютні зобов’язання на тлі побоювань щодо можливої ​​девальвації нацвалюти, що поки також працює проти гривні через зростання ажіотажного попиту.
У ситуації, що склалася, зростання попиту на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку в п’ятницю збережеться, а спекулятивні атаки на гривню продовжаться.
Ми не відкидаємо необхідності продовження виходів НБУ на торги з продажем долара для стабілізації ситуації.
Готівковий валютний ринок в п’ятницю знову буде орієнтуватися на два основні маркери: поведінка міжбанку і фактичний рівень попиту і пропозиції на готівкову валюту з боку населення в своєму регіоні.
За прогнозами Finance.ua, 3 липня коридор по долару на міжбанку знову буде досить широким в межах 27,05-27,40 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,22 / 27,25
євро – 30,68 / 30,72
російський рубль – 0,3871 / 0,3878
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас