Міжбанк: реакція ринку на заяву Смолія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: реакція ринку на заяву Смолія

Валюта
3748
Четвер буде дуже тяжким днем ​​на валютному ринку. Але в основному не через чисто економічні фактори, а більше за рахунок реакції ринків на вчорашню нічну новину про кадрові перестановки в НБУ.
З точки зору економіки – 2-го липня основна частина компаній вже увійде в звичайний діловий ритм, що збільшить статистику торгів і додасть активності на міжбанку.
Але обстановка на ринку для нацвалюти погіршиться, а ризик зростання валютних коливань істотно збільшиться.
Основних причин три:
  • вчорашня заява глави НБУ Якова Смолія про відставку в зв’язку з постійним політичним тиском. Ще не остаточно зрозуміло, чи буде вона прийнята Президентом і як на це відреагує Верховна Рада, але інвестори і клієнти – занервували. Це призведе до зростання попиту на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку і спровокує спекулянтів на спроби активно “погойдати” курс в найближчі дні;
  • початок періоду виведення дивідендів “дочками” іноземних компаній і поведінка нерезидентів. Перше – завжди працювало проти гривні через ситуативне збільшення попиту для проведення таких операцій, а реакція нерезидентів, що виходять з українських ОВДП, на кадрові новини з Нацбанку – поки буде негативною, що активізує їхні покупки валюти на торгах;
  • завершення активних розпродажів валюти Нафтогазом на тлі зростання активності покупців валюти на міжбанку. Держкомпанія закрила свої борги перед державою і тепер буде продавати валюту в набагато менших обсягах, що призведе до перекосів попиту і пропозиції на ринку. А ось частина інших великих продавців вирішить притримати валюту до моменту прояснення ситуації з реакцією ринку на відставку глави НБУ і визначення курсового тренду на торгах. Паніка здатна в черговий раз істотно вплинути на курсоутворення найближчих днів.
Finance.ua прогнозує на сьогодні зростання спекулятивних спроб розгойдати курс на тлі політичної та економічної нестабільності, що підігрівається вчорашньою заявою про відставку глави НБУ. А також активного розкручування в ЗМІ всього політичного підґрунтя цього процесу в частині подальшої грошово-кредитної політики регулятора після зміни влади в Нацбанку.
Готівковий валютний ринок в четвер буде орієнтуватися на два основні маркери:
1) поведінка міжбанку;
2) фактичний рівень попиту і пропозиції на готівкову валюту з боку населення в своєму регіоні.
Але при цьому, в разі активного зростання попиту на валюту з боку населення на тлі зростання нестабільності ситуації може почати свою гру “на підвищення”.
За нашими прогнозами, 2 липня коридор по долару на міжбанку істотно розшириться і буде в межах 26,90-27,25 гривень.
Ми не відкидаємо необхідності виходу НБУ з інтервенцією по продажу долара, щоб збити можливий ажіотаж на ринку. Ресурси у Нацбанку для цього є (чого вартий тільки викуп регулятором минулого тижня близько $424 млн по 26,59-26,68 гривень).
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,86 / 26,88
євро – 30,18 / 30,19
російський рубль – 0,3784 / 0,3789
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас