Угоду про випуск 12-річних євробондів України скасували через відставку Смолія - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угоду про випуск 12-річних євробондів України скасували через відставку Смолія - Bloomberg

Фондовий ринок
1112
Угоду про розміщення Україною нових 12-річних євробондів скасували. Рішення пов’язане з заявою голови Національного банку України Якова Смолія про відставку через політичний тиск.
Про це повідомляють Bloomberg та пан’європейська фондова біржа.
Рішення про скасування угоди відбулося з ініціативи українського уряду. Таке рішення є першим подібним в історії України. Його підставою стала заява голови Національного банку України Якова Смолія про відставку у зв’язку із «систематичним політичним тиском».
«Наскільки я розумію, в інвесторів не було права відмовитись (від євробондів — ред.), хіба що йти потім судитися. Але наш уряд вчинив розумно: між короткостроковою ціллю взяти гроші зараз і довгостроковою ціллю — зберегти довіру інвесторів, обрали друге», — прокоментував аналітик інвестиційної компанії ICU Михайло Демків.
Нові євробонди України мали стати першим виходом уряду на міжнародні ринки капіталу від початку коронавірусної економічної кризи. Очікувалося отримати загалом 1,75 мільярда доларів, з яких 750 мільйонів доларів мали спрямувати на погашення боргів за євробондами, з терміном погашення у 2021-2022 роках. Решту 1 мільярд доларів уряд міг використати на покриття дефіциту державного бюджету (його розмір у 2020 році складає близько 300 мільярдів гривень або чверть всіх запланованих видатків).
Нагадаємо, ввечері 1 липня голова Національного банку України Яків Смолій подав Президенту Володимиру Зеленському заяву про свою відставку через “систематичний політичний тиск”.
Раніше Finance.ua писав, що Україна планує розмістити новий випуск доларових євробондів з терміном обігу 12 років.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас