Покарання за борги з комуналки - пояснення Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Покарання за борги з комуналки - пояснення Кабміну

Особисті фінанси
5175
З 1 жовтня українців можуть почати жорсткіше карати за борги з комуналки. Це передбачає зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 3613.
Заступник міністра розвитку громад і територій Наталія Хоцяновська пояснила основні положення документа, передає пресслужба відомства.
“Борги створюють нерівні умови для учасників ринку житлово-комунальних послуг і підвищують соціальну напруженість в суспільстві, зокрема між споживачами, які добропорядно і своєчасно оплачують послуги, і тими, хто нехтує боргом з оплати”, – йдеться в повідомленні.
Обов’язкова реструктуризація заборгованості. Правило діятиме, якщо заборгованість перевищує суму, визначену урядом за кожним видом житлово-комунальних послуг. Термін реструктуризації – до п’яти років за умови, що загальна сума платежів не перевищуватиме 25% доходів для субсидіантів і 20% – для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. Субсидії у тих, хто оформив реуструктуризацію, забирати не будуть.
Тимчасові обмеження для боржників. Зокрема, може бути обмежено право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання і т.д. Такі заходи застосовуються виключно за рішенням суду.
Однак, за словами Хоцяновської, законопроєкт вже встиг обрости міфами – зокрема, міф, що за борги нібито будуть забирати квартири.
“Законом передбачено, що у разі, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (на 1 січня 2020 року це 94 460 гривень), то звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється”, – заявила чиновниця.
Другий популярний міф, за її словами, – те, що за борги нібито забиратимуть 50% зарплати.
“За рішенням суду може бути утримано 50%, але до суду можна і не доходити, а обмежитися договором реструктуризації”, – пояснила Хоцяновська.
Третій міф – про те, що в першу чергу постраждають малозабезпечені верстви населення.
“Не постраждають. Малозабезпечені верстви населення користуються субсидією. Крім того, законопроєкт передбачає наявність комісій на місцевому рівні, де будуть розбиратися з можливостями оплати послуг погашенням боргів”, – запевняє заступник міністра.
Вона уточнила, що “реструктуризація надуманих боргів” теж не відповідає дійсності. Адже якщо споживач не погодиться з сумою боргу, він може поскаржитися в місцеву комісію або звернутися відразу до суду. Також, за словами Хоцяновської, не дійсна інформація, що заборона про виїзд за кордон, користування транспортними засобами і зброєю почне діяти відразу з прийняттям Закону.

Довідка Finance.ua:

  • Мова йде про законопроект №3613, яким пропонувалося встановити додаткові штрафи за борги по комуналці (зараз, відповідно до закону Про житлово-комунальні послуги, є тільки невелика пеня).
  • Розміри штрафів пропонували такі: якщо борг більше року – штраф у розмірі 20%, якщо борг від двох років – штраф у 30%, борг від трьох років і більше – штраф у 50%.

Як заощадити на комуналці 💡

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас