Газовий ринок для населення: Що зміниться для українців з 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий ринок для населення: Що зміниться для українців з 1 липня

Енергетика
2744
З 1 липня українці починають жити в нових реаліях – гарантованої державою ціни на “блакитне паливо” більше не буде, ціну на газ в конфорках диктуватиме ринок, а постачальника можна буде поміняти на іншу газопостачальну компанію, яка запропонує кращий сервіс і нижчу ціну.
Про це розповів генеральний директор незалежного українського провайдера енергії ETG Володимир Шведкий в інтерв’ю UBR.ua.
За його словами, з 1 липня скасовується ПСО – фіксована ціна, яка сьогодні штучно стримується урядовими постановами.
“По-друге, здійснюється перехід до ринкового ціноутворення. У зв’язку з цим з’являється можливість вибору постачальника. Якщо з якоїсь причини ваш постачальник не зміг надати на наступний період ресурс з яких-небудь причин – дефолт, технічні проблеми та ін., ви потрапляєте на “постачальника останньої надії”“,- додав Володимир Шведкий.
Як зазначив експерт, газ буде дорожчим. Ціна може бути в 2-3 рази вищою. При відборі “постачальника останньої надії” враховують капіталомісткість, можливість утримувати клієнтів на значній відстрочці, наявність газу, інфраструктури.
“Ми не знаємо, на скільки, але виходячи з тих умов, які є на ринку електроенергії, і європейського досвіду, ціна буде вищою на порядок. Це робиться для того, щоб фізичні особи були захищені від таких непередбачених ситуацій”, – пояснив він.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 липня мала відбутися друга фаза підвищення тарифів за доставку газу. Платіжки за доставку газу в липні повинні були зрости приблизно на 20%.
  • На європейському ринку намітилася тенденція зростання цін на газ. Однак за прогнозом аналітиків НАК “Нафтогаз України”, до початку опалювального сезону ціни будуть знижуватися.
  • “Нафтогаз” знизив ціну газу для населення на червень.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас