НБУ підготувався до запуску процентного свопу з банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підготувався до запуску процентного свопу з банками

Казна та Політика
400
Національний банк затвердив модель оцінки свопу процентної ставки на індекс овернайт.
«Національний банк ухвалив додаткові розпорядчі документи для запровадження процентного свопу з банками», – повідомляє НБУ.
Нагадаємо, в травні Нацбанк запровадив інструмент, який запускає в червні процентний своп та сприятиме довгостроковому банківському кредитуванню.
Це допоможе знизити процентні ризики для банків і додасть їм стимулів для пожвавлення інвестицій та довгострокового кредитування.
Для практичного впровадження нового інструмента НБУ додатково до положення затвердив:
  • єдину модель оцінки свопу процентної ставки на індекс овернайт. Ця модель використовуватиметься для визначення справедливої вартості операцій своп процентної ставки, які здійснюватимуться Національним банком на міжбанківському ринку. Передбачається, що на своп індексу овернайт поширюватимуться усі норми, визначені для простого свопу процентної ставки;
  • розмір покриття операцій своп процентної ставки гарантійним фондом, який формується на випадок швидкої несприятливої зміни кривої спот-ставок;
  • розмір коригуючих коефіцієнтів за активами (майном), що формують гарантійний фонд. Гарантійний фонд формується з ОВДП, національної та іноземної валюти. Було вирішено, що коригуючі коефіцієнти для державних облігацій та іноземної валюти будуть встановлені у тому ж розмірі, що й коригуючі коефіцієнти для застави за кредитами рефінансування. Водночас національна валюта включатиметься до гарантійного фонду без коригування вартості.
Дату першого аукціону з проведення операцій процентного свопу буде оголошено в червні.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас