Банкіри розповіли, як працює фінансовий моніторинг за новими правилами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розповіли, як працює фінансовий моніторинг за новими правилами

Казна та Політика
4530
Банки почали вивчати транзакції українців уздовж і впоперек після посилення правил фінансового моніторингу. Найбільше від цього страждають нові клієнти. Якщо у банкірів з’являється найменший сумнів у походженні грошей, вони не тільки не видадуть їх з рахунку клієнту, але навіть не візьмуть їх собі на депозит.
Як розповіли банкіри, останні зміни законодавства з фінансового моніторингу не передбачають додаткових заходів з перевірки походження коштів за звичайними/стандартними операціями.
Оновлене законодавство передбачає ризик-орієнтований підхід, і перевірка/документальне підтвердження потрібні тільки в разі, якщо операції не відповідають даним банку про фінансову спроможність клієнта або профілю клієнта (незвичайні або підозрілі для клієнта перекази).
“Підхід” знай свого клієнта “значно полегшує роботу банку, оскільки він, в принципі, знає, які операції проводить клієнт, як він реагує на запити банку щодо уточнення інформації, пов’язаної з проведенням операцій і, якщо все нормально (операція звичайна для клієнта), то питань не повинно бути”, – зазначила виконавчий директор Асоціації НАБУ Олена Коробкова.
Бізнес і характер діяльності клієнта повинні бути повністю зрозумілі банку і не викликати жодних підозр. Тоді клієнтам буде гарантовано спокійне співробітництво з банком і можливість використання всіх пропонованих ним послуг.
Якщо клієнт планує новий вид діяльності або нестандартну для себе операцію (по сумі, виду діяльності і т.п.), бажано заздалегідь попередити про це свій банк, виключивши всі сумніви в законності такої нової діяльності.
“Кожен клієнт може зрозуміти, за якими критеріями банк буде оцінювати його діяльність і що для банку може бути підозрілим (ризиковим), заглянувши в додатки 19, 20 до Положення про порядок у здійсненні фінмоніторингу. Це дасть можливість заздалегідь спрогнозувати можливість виникнення конфліктних ситуацій з банком і спробувати їх попередити”, – прокоментував начальник юридичного управління Банку Кредит Дніпро Олександр Ярецький.
Фінансовий моніторинг стосується без винятку всіх клієнтів, як ФОП і фізосіб, так і юросіб – всі вони повинні показати походження своїх грошей.
“Банки стали більше перевіряти і більш прискіпливо ставитися до походження коштів. Наприклад, якщо хтось заробив за минулий рік офіційно 100 тис. грн, то на депозит 200 тис. покласти навряд чи вийде – треба буде пояснити”, – зазначив нам радник голови правління МегаБанку Андрій Львов.
Звичайні операції громадян на невеликі суми не є об’єктом фінансового моніторингу, запевняють банкіри.

Довідка Finance.ua:

  • Законом передбачено наступні дві основні вимоги: провести ідентифікацію та верифікацію платника та супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та одержувача.
  • Низькоризикові операції, як оплата комунальних послуг або штрафів, вимагають мінімальної уваги і спрощених заходів ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів, тому їх перевіряти не будуть.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас