Скільки буде коштувати рік навчання у вишах (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки буде коштувати рік навчання у вишах (інфографіка)

Особисті фінанси
18426
Міністерство освіти і науки України опублікувало інформацію щодо мінімальної вартості навчання на контрактній основі в 160 закладах вищої освіти в нашій країні. Згідно з даними відомства, один рік навчання обійдеться від 6 до 47 тис. гривень. Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.
У повідомленні говориться, що мінімальна ціна навчання на платній основі не може бути менше 60% від суми фінансування, виділеної державою на одного студента, який навчається на бюджетній основі в цьому виші. Так, бакалаврам доведеться заплатити в нинішньому році від 6 до 39 тис. грн. При цьому, в університетах і установах професійної вищої передосвіти навчання обійдеться максимум в 20 тис. гривень. Найбільшу суму за рік навчання доведеться викласти в 9 з майже 100 навчальних закладах.
У Міністерстві освіти заявляють, що мінімальну вартість навчання у вишах вирішили ввести через те, що вартість навчання на контрактній основі часто не відповідає витратам вишів, що, в свою чергу, впливає на якість освіти
Найдорожчою в нинішньому році стане освіта в Київському національному університеті культури і мистецтв. Так, мінімальна вартість одного року навчання в цьому закладі обійдеться:
- 35 591 грн для молодшого бакалавра;
-39 546 грн для бакалавра;
- 47 328 грн для магістра.
У Кабміні заявляють, що мінімальна ціна року навчання (індикативна собівартість) враховує доходи людей і не перевищуватиме розмір 3 середніх зарплат в області. Такі розрахунки актуальні для 38 найпопулярніших спеціальностей в державних і деяких приватних вишах. Серед таких спеціальностей називають: право, економіку, політологію, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій та деякі спеціальності сфери охорони здоров’я (стоматологію, фармацію, педіатрію тощо).
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас