Підвищенням ренти на руду Україна сама себе витісняє з іноземних ринків, - ІСС Ukraine — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищенням ренти на руду Україна сама себе витісняє з іноземних ринків, - ІСС Ukraine

Казна та Політика
348
Підвищення ренти на видобуток руди, передбачене у змінах до Податкового кодексу (законопроект 1210), призведе до витіснення українських металургів зі світових ринків.
Про це заявив президент ICC Ukraine, член Світової ради МТП Володимир Щелкунов.
“Іноземні країни підтримують своїх виробників. А ми що? Левова частка всіх бюджетних надходжень йде від експорту металургійної продукції. Ми і так тримаємо ті ринки на межі рентабельності. А тут взяли і підвищили ренту на металургійну руду в півтора рази. Меткомбінати, ГЗК звертаються з відкритими листами до всіх інститутів – ми не проти перегляду ренти. Але не зараз. Одним таким рішенням просто ми самі себе витісняємо з іноземних ринків. Ми стали неконкурентоспроможні”, – сказав Щелкунов.
На його думку, введення в дію норми про підвищення ренти на видобуток руди треба відкласти, принаймні на рік, поки пройде коронакриза.
“Відстрочте введення цієї норми, принаймні на рік, коли пройде ця криза. Якщо держава не може підтримати вітчизняного виробника фінансово, то принаймні не вводьте йому більше навантаження”, – зазначив Щелкунов.
Нагадаємо, раніше компанія ArcelorMittal закликала депутатів відкласти на рік підвищення ставки ренти на видобуток залізної руди, яке передбачено змінами до Податкового кодексу (законопроект №1210). У компанії підкреслили, що підвищення рівня рентної плати в умовах кризи призведе до втрати ринків збуту і джерел валютних надходжень, скорочення робочих місць, істотного зменшення платежів до державного і місцевих бюджетів, а також погіршення стану економіки.
Із закликом скасувати норму про підвищення ренти на видобуток руди або відкласти її введення в дію на рік виступили також “Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат”, “Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча”, “Запорізький залізорудний комбінат”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас