Мінус 4,5%. Moody’s спрогнозувало падіння ВВП України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінус 4,5%. Moody’s спрогнозувало падіння ВВП України

Казна та Політика
298
Рейтингове агентство Moody’s очікує на поступове відновлення економічного зростання в Україні з другого півріччя 2020 року.
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service прогнозує спад реального валового внутрішнього продукту України в 2020 році на 4,5% і його відновлення приблизно на 3,6% у 2021 році, повідомили в агентстві.
«Moody’s очікує, що економіка — через обмеження на внутрішню діяльність, більш слабкий зовнішній попит і більш низькі грошові перекази — різко скоротиться в 2020 році. Очікується, що економічне зростання поступово відновиться з другої половини 2020 року, при цьому прогноз зростання реального ВВП становить приблизно 3,6% у 2021 році», — сказано в повідомленні.
За оцінками Moody’s, дефіцит держбюджету збільшиться до 7,5% ВВП у 2020 році з 2,0% ВВП у 2019 році, в результаті чого валові потреби уряду у фінансуванні цього року складуть близько 16% ВВП. «У наступному році потреба у фінансуванні буде менше, але все ще залишається викликом», — додали експерти агентства.
Вони уточнюють, що фінансування від МВФ та інших МФО складе цього року $8,6 млрд, або 6% ВВП.
На думку Moody’s, настрої інвесторів відносно України хоча і можуть покращитися з новою програмою МВФ, будуть залишатися настороженими, враховуючи зростання неприйняття ризику в глобальному масштабі і нестабільність внутрішньої політики. В умовах обмеженого доступу до зовнішніх ринків уряд буде покладатися на фінансування на внутрішньому борговому ринку.
Внутрішній ринок держпозики, прогнозує агентство, продовжує розвиватися, але як і раніше зможе надавати лише обмежені можливості для заміни зовнішнього фінансування.
Валютні резерви України завдяки новій програмі МВФ на кінець року (без урахування золота) складуть близько $22 млрд, що достатньо для покриття приблизно чотирьох місяців імпорту (на початок 2020 року становили $24,1 млрд. — Ред.).
Moody’s прогнозує збільшення відносини держборгу до ВВП України на понад 12 п.п. — до приблизно 63% у 2020 році, при цьому держборг як і раніше буде відповідати рейтинговим показникам.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас