В Україні розширять повноваження бізнес-омбудсмена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні розширять повноваження бізнес-омбудсмена

Казна та Політика
218
Верховна Рада зареєструвала новий законопроєкт про Установу бізнес-омбудсмена, що закріплює її на законодавчому рівні.
Про це йдеться в проєкті закону №3607 на сайті Верховної Ради.
Законопроєкт розширює можливості бізнес-омбудсмена для захисту бізнесу, визначає більш чіткий порядок розгляду скарг, закріплює незалежний статус Установи бізнес-омбудсмена як неурядової неприбуткової організації на відміну від нинішнього статусу дорадчого органу при Кабінеті міністрів.
3 грудня 2014 року Кабінет міністрів створив Раду бізнес-омбудсмена. Наразі це інституція, що допомагає бізнесу в досудовому порядку врегулювати неправомірні дії контролюючих органів. За 5 років роботи РБО розглянула понад 7 тис. скарг і допомогла повернути 18 млрд грн українським підприємствам. Переважна частина скаржників – малий та середній бізнес (72%).
«Стара редакція втратила актуальність, але не втратила актуальності діяльність бізнес-омбудсмена в Україні. Нова редакція законопроєкту враховує недоліки попередньої версії і відповідає сьогоднішнім реаліям. Законодавче врегулювання статусу бізнес-омбудсмена сприятиме кращому захисту українського бізнесу», – зазначив один з авторів Дмитро Кисилевський.
Нова редакція законопроєкту передбачає:
1. Зміну статусу інституції на неурядову неприбуткову організацію.
2. Можливість створення регіональних представництв.
3. Надання права на зустрічі з усіма держслужбовцями, включно з прем’єр-міністром, у пріоритетному порядку, можливість відвідування засідань уряду та парламенту.
4. Систематизацію критеріїв подачі та відхилення скарг, чіткий порядок розгляду скарг.
5. Встановлення обов’язку співпраці з бізнес-омбудсменом органам, які не входять до складу Кабміну.
6. Розширення відповідальності чиновників щодо незаконної відмови своєчасного надання точної інформації за запитом Установи бізнес-омбудсмена.
7. Визначення механізму формування наглядової ради, критеріїв входу та можливість добровільного виходу бізнес-асоціацій зі складу Наглядової ради.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас