Інвестори готові відмовитися від 80 млрд грн на користь України в рамках меморандуму щодо зеленої енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори готові відмовитися від 80 млрд грн на користь України в рамках меморандуму щодо зеленої енергетики

Фондовий ринок
3652
Західні інвестори готові відмовитися від 80 млрд грн в чинних і запланованих проектах зеленої енергетики на користь України, щоб досягти компромісу з урядом і підписати меморандум, який дасть розуміння подальших перспектив зеленої енергетики в державі.
Про це йдеться в зверненні галузевих асоціацій відновлюваної енергетики (ВДЕ) до президента України Володимира Зеленського.
“Сьогодні інвестори в черговий раз готові домовитися і погодитися на скорочення діючої підтримки галузі ВДЕ. Основні пропозиції полягають у добровільній реструктуризації розміру “зеленого тарифу”, а також в добровільній відмові від введення в дію нових об’єктів відновлюваної генерації, що дозволить знизити фінансове навантаження на ДП “Гарантований покупець” на суму більш ніж 80 млрд грн протягом наступних років”, – сказано в листі.
В Асоціації додають, що такої економії буде досягнуто шляхом зменшення зеленого тарифу для діючих і майбутніх “зелених” станцій, відмови інвесторів від ряду раніше запланованих проектів, введення штрафів за небаланси та інше.
У зверненні наголошується, що в сектор зеленої енергетики було залучено 10 мільярдів доларів, чверть з цієї суми – іноземні інвестиції. При цьому тривалі переговори з державою погіршують можливості для залучення інвестицій не тільки в сектор зеленої енергетики, але і в економіку України в цілому.
“З усією повагою просимо вас зважити всі наявні й можливі ризики від відсутності рішення щодо врегулювання ситуації і зустрітися з ключовими гравцями та інвесторами сектору відновлюваної енергетики в будь-який зручний для вас час”, – додають в Асоціації.
При цьому повідомляється, що інвестори готові презентувати всі необхідні дані, цифри і факти, що свідчать про торішній успішний стан розвитку галузі, її позитивний вплив на ринок електричної енергії, наповнення державного бюджету та розвиток економіки України.
Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд знайшов компроміс з інвесторами щодо “зеленої” енергетики і Меморандум майже готовий до підписання.
21 травня іноземні інвестори з понад 10 країн написали колективне звернення голові уряду про те, що вони згодні на зниження зелених тарифів для якнайшвидшого підписання меморандуму з Кабміном. 26 травня відбулася чергова зустріч з прем’єр-міністром України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас