У Мінфіні не бачать причин для зміцнення курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні не бачать причин для зміцнення курсу гривні

Валюта
6827
Економічна ситуація в Україні не сприяє зміцненню курсу гривні до долара в 2020 році. Якби Національний банк у березні не втримав ситуацію, то курс міг підскочити до 35 або 40 гривень за долар.
Про це в інтерв’ю сказав міністр фінансів Сергій Марченко.
Міністр нагадав, що в держбюджеті-2020 закладено курс на рівні 30 гривень за долар.
“Ми не могли закладати інший курс, враховуючи, що бюджет формувався в березні, і на ринку були певні курсові коливання. Враховуючи, який був тренд у березні, ми взяли ще реалістично-оптимістичний курс. Курс гривні міг бути і 35, і 40, якби Нацбанк вчасно не стримав своїми інструментами негативний тренд на ринку”, – сказав він.
За його словами, при фактичному курсі нижче ніж 30 гривень за долар втрачається частина доходів від митниці, від імпортного ПДВ, який прив’язаний до курсової складової. З іншого боку з’являється певна економія на обслуговуванні боргу, яка не покриває інших втрат.
При цьому в Україні зберігається негативне сальдо торгового балансу. Офіційний прогноз щодо сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами – мінус 8,3 млрд доларів, нагадав міністр.
“Я не прихильник різких кроків. Але сьогодні макроекономічних підстав для зміцнення гривні немає. Є, можливо, короткочасні фактори, які сприяють зміцненню. Але я б не сказав, що ми досить міцні як економіка, щоб зміцнювати свою валюту”, – сказав Марченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас