Герус пояснив, чому в Україні вартість вугілля вдвічі вища, ніж у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Герус пояснив, чому в Україні вартість вугілля вдвічі вища, ніж у Європі

Енергетика
2997
В Україні вартість енергетичного вугілля для потреб теплоелектростанцій виявилась однією з найвищих у світі. Зокрема, електроенергія українських ТЕС є дорожчою за аналогічну електроенергію у ЄС через монополізований ринок.
Таку думку висловив глава комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус під час ефіру “Право на владу”.
За його словами, в Україні 90% вугілля видобувається однією компанією “ДТЕК”, яка є монополістом на ринку теплової електроенергії в країні.
“У світі зараз спостерігається здешевлення енергоресурсів. Наприклад, газ подешевшав на 76% у порівнянні із тим, скільки коштував минулого року. По вугіллю ми маємо ситуацію, що в Україні вугілля коштує близько $70 за тонну, а в “Роттердамі” воно коштує близько $35 доларів за тонну. Тобто, в Україні воно удвічі дорожче. Причина цьому, на мою думку, дуже проста і класична. Якщо комусь треба показати, що таке монополія і як вона працює, то це той випадок. У нас в країні 90% вугілля видобувається однією компанією – компанією “ДТЕК”. Очевидно, що це монополія. Але це не так страшно – страшно зловживання, яке проявляється у неадекватно високих цінах. І ми бачимо, що в Україні $70 ціна, а в Європі – 35. Мабуть, тут є і зловживання. Тому відповідь на запитання, чому в нас така ціна, тому що у нас монополізований ринок”, – пояснив Герус.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас