Через 1,5-2 роки європейський газ може подорожчати більш ніж втричі, - ексменеджер Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 1,5-2 роки європейський газ може подорожчати більш ніж втричі, - ексменеджер Нафтогазу

Енергетика
1074
Колишній директор з інтегрованого газового бізнесу НАК “Нафтогаз” Андрій Фаворов спрогнозував, що через 1,5-2 роки вартість газу на хабі TTF (Нідерланди) підніметься до $180.
Але можуть бути непередбачені короткострокові стрибки вгору-вниз, зазначив він в інтерв’ю НВ Бізнес. Для порівняння, до кінця минулого тижня ціна газу на тому ж хабі впала нижче ніж $50/тис. куб. м.
Таке скорочення вартості ресурсу обумовлено падінням європейського виробництва через карантин: підприємства-споживачі припиняють роботу, попит на природний газ падає, а з ним – і ціни. Але після зняття карантинних заходів, введених через пандемію, виробництво відновиться, а вартість ресурсу знову поповзе вгору.
“Ціна – це завжди знаходження рівноваги між попитом і пропозицією. Видобуток ми можемо перевести в цифри, але немає взагалі жодних для розуміння попиту. Але, порушивши озвучене правило аналітиків, скажу, що бачу відновлення до кінця наступного року. Я бачу, що через 1,5-2 роки ціна на хабі TTF буде $150-180”, – припустив Фаворов.
Зазначимо, що вартість газу в Україні (навіть українського походження) прив’язана до ціни на європейських хабах, оскільки 60% газу в Україні – з Європи. Таким чином, підвищення вартості газу на TTF спровокує подорожчання блакитного палива і в нашій країні.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас