Укрзалізниця створить філію, яка керуватиме вокзалами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрзалізниця створить філію, яка керуватиме вокзалами

Казна та Політика
280
Правління Укрзалізниці ухвалило рішення створити з 1 липня окрему філію — Вокзальна компанія. Головна мета філії — зробити вокзали ефективними та вивести їх на беззбитковий рівень.
Про це заявив директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики Укрзалізниці Антон Саболевський.
За його словами, таке рішення викликане необхідністю удосконалення системи управління вокзалами, підвищення ефективності їхньої діяльності, зокрема, за рахунок мінімізації функцій, які дублюються.
«До головних цілей відноситься і скорочення фінансових витрат, вихід на рівень беззбитковості та, згодом, отримання прибутку. Досягти цього планується, зокрема, за рахунок розвитку комерційних площ», — сказав він.
Реорганізацію вокзального господарства планується провести у два етапи: спершу до філії будуть передані вокзали, які наразі знаходяться в управлінні філії Пасажирська компанія (найбільші комплекси — позакласні та 1-го класу). На другому етапі будуть передані вокзали 1−3 класів, після чого, з метою оптимізації структури управління, планується визначити 14 базових вокзалів, завдяки чому планується централізувати фінансові, кадрові, юридичні та інші функції.
Персонал для нової філії буде оформлений шляхом переводу з інших підрозділів: Пасажирська компанія, Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд, регіональних філій.
Саболевський зазначив, що подібна система запозичена у німецької залізничної компанії Deutsche Bahn. У складі цього холдингу є окрема компанія, що опікується вокзалами — DB Netze Stations, яка за 2019 рік отримала прибуток EBITDA у розмірі 349 млн євро. Разом з тим, за підсумками 2019 року негативний фінансовий результат діяльності вокзалів Укрзалізниці становив близько 800 млн грн.
На балансі Укрзалізниці знаходиться 106 вокзалів, 75 з яких знаходяться на балансі філії Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд, 21 — філії Пасажирська компанія, 10 — регіональних філій.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас