Нацбанк спростить «схрещування» фінансових бізнесів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спростить «схрещування» фінансових бізнесів

Фондовий ринок
380
Національний банк хоче, щоб небанківські фінансові установи могли отримувати ліцензії на нові для себе види діяльності.
Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю FinClub.
«Частина небанківського ринку (ломбарди, лізинг, фінансові компанії, факторинг) працює на власному капіталі або банківських кредитах, тобто не залучає у населення гроші. Це менш ризикові сегменти, і для них передбачено серйозне послаблення. Зокрема, ми хочемо для них розширити перелік видів ліцензійної діяльності», – зазначила Катерина Рожкова.
Компанії будуть одночасно, наприклад, і «обмінниками», і ломбардами.
«Зараз обмінники можуть займатися тільки обміном валют, ломбарди – тільки ломбардною діяльністю. Якщо ж компанії потрібно надати крос-послугу, то доводиться відкривати окрему юрособу і отримувати окрему ліцензію. Ми хочемо від цього піти і дати небанківським компаніям можливість надавати кілька фінпослуг в рамках однієї юрособи. Припускаємо, що лізингові компанії можуть мати ліцензію на перекази та обмін валют, якщо ця послуга супроводжує їхній бізнес. Поштові оператори – ліцензію на обмін валют тощо. Фактично мова йде про розширення їхнього бізнесу і нові можливості», – розповіла топменеджерка НБУ.
Для таких компаній не буде нормативів.
«Ще один важливий момент: для менш ризикових сегментів не буде ніяких нормативів. Для них залишиться безвиїзний нагляд за діяльністю, а також посилена увага регулятора до ринкової поведінки і захисту прав споживачів фінпослуг», – пообіцяла Катерина Рожкова.
Вона пояснила, що всі компанії, крім страховиків та спілок, працюють на власному капіталі, відповідно, це ризики акціонера, які він бере на себе.
«Тут немає сенсу встановлювати нормативи ліквідності або правила оцінки ризиків – сам акціонер, вкладаючи капітал, зацікавлений в тому, щоб структура була збалансована», – сказала вона.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас