Нардеп роз'яснив, як в Україні дорожчатимуть світло та вода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп роз'яснив, як в Україні дорожчатимуть світло та вода

Енергетика
4334
Нова умова виділення Україні кредитного траншу від Міжнародного валютного фонду – це підвищення комунальних тарифів для населення.
Про це заявив народний депутат Олександр Дубинський.
“Вже з 1 липня тариф на водовідведення зросте приблизно на 25%, а підвищення тарифу на воду – це майже завжди підвищення тарифу на електроенергію. Вони пов’язані: 70% тарифу на воду – це електроенергія. З 1 липня нас чекає й зростання тарифів на світло. Населення більше не платитиме пільгові до 100 кВт-год по 90 копійок, а тільки після цього 1,69 гривні/кВт-год. Все, скінчилося. Все споживання буде рахуватися за 1,69 гривні/кВт-год. Спеціальної ціни на газ для населення теж не буде. З 1 липня будемо платити як промисловість – за ринковими цінами”, – пояснив він ситуацію.
А також одразу уточнив, що ринкова ціна на газ українського видобутку формується не в Україні, а в Дюссельдорфі.
“Щоб ви розуміли: український газ нам продають за дюссельдорфською ціною. Це газ, видобутий з української свердловини, за українською собівартістю, українською державною компанією”, – уточнив Дубинський.
Перехід України на світові ціни – одна з вимог МВФ для кредитування.
“Причому кредитування далеко не в тих обсягах, про які спочатку йшлося: не на 8-10 мільярдів доларів, а лише на міфічні 5 мільярдів доларів (загальний розмір програми). З них точно обіцяють лише 1,9 мільярда доларів. Тобто планка щодо фактичного виділення коштів опущена дуже сильно, але умов й вимог стає дедалі більше. При цьому всі розуміють, що навіть 1,9 мільярда доларів Україні підуть не на поточний розвиток нашої країни, на нові робочі місця та соціальні програми. Ці гроші мають повернутися кредиторам. МВФ позичає нам 1,9 мільярда доларів для виплати відсотків за поточними кредитами”, – пояснив Дубинський.
За його словам, все, що потрібно зовнішнім кредиторам – це щоб Україна не допустила дефолт і продовжувала сплачувати за боргами, яких набрала у величезних обсягах. Тому вони надають нові позики в невеликих обсягах, щоб їх вистачало на виплати відсотків за кредитами. На більше цих коштів не вистачить. Все це відбувається на тлі дедалі глибших проблем в українській економіці загалом та в енергетиці зокрема. Причому тих, що чиновники створюють самостійно.
“Після заяв та меморандумів про те, що уряд вирішуватиме кризу в енергетиці, яку сам створив черговим підвищенням тарифів, нічого позитивного про прем’єра Шмигаля сказати не можу”, – резюмував Дубинський.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас