Коронавірус відкинув польську промисловість на 7 років назад - Rzeczpospolita — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коронавірус відкинув польську промисловість на 7 років назад - Rzeczpospolita

Світ
1000
Промислове виробництво Польщі обвалилося в квітні майже на 25%, в порівнянні з квітнем 2019. Це навіть більше, ніж припускали найбільші песимісти, пише Rzeczpospolita.
Промисловий колапс почався ще в березні з впровадження урядами по всій Європі обмежень економічної активності для боротьби з епідемією Covid-19. Однак тоді виробництво скоротилося лише на 2,3% в порівнянні з цим же періодом в 2019, і деякі галузі процвітали. У квітні навіть вони відчули наслідки кризи.
Опитані виданням економісти в середньому очікували зниження виробництва на 12,4%, а найбільш катастрофічні оцінки припускали відкат приблизно на 18% в порівнянні з 2019.
Як повідомив Держстат Польщі, виробництво впало на 24,6% рік до року (а по відношенню до березня – на 25,5%). Для порівняння, найбільше падіння виробництва за останні 20 років, з січня 2009 року, досягало 15,3%.
“Пандемія відкинула промислове виробництво в Польщі на сім років назад, до рівня 2013 р. Тепер починається складний шлях вгору, – зазначив у коментарі Петро Буяк, головний економіст PKO Bank Polski.
Тільки чотири з 34 галузей польської промисловості зафіксували зростання виробництва в квітні. Найбільше, на 14,8% рік до року, збільшилося виробництво фармацевтичних препаратів. Однак у порівнянні з березнем воно знизилося на 37,2%, що свідчить про те, що бум в цій галузі вже минув.
Виробництво продуктів харчування, яке в березні, коли споживачі робили запаси, помітно зросло, в квітні знизилося на 12,7%. Також скоротилося виробництво в паперовій промисловості, в якій на початку епідемії фіксувалося зростання попиту, що економісти пов’язують із розквітом інтернет-торгівлі.
Лідером падіння виробництва стала автомобільна промисловість, продажі якої впали на 78,9%. Виробництво меблів скоротилося більш ніж на 50%, а техніки та обладнання – на 34%. Це свідчить про крах експорту. На відміну від березня, в квітні сильно скоротилося і виробництво будматеріалів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас