Обсяги втрат держбюджету через надання податкових пільг постійно зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги втрат держбюджету через надання податкових пільг постійно зростають

Казна та Політика
274
Лише за 2019 рік держбюджет втратив 33,5 млрд грн через надання податкових пільг бізнесу – останні три роки обсяг втрат державного і місцевого бюджетів через надання податкових пільг постійно зростає.
Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки з посиланням на дані ДПС.
“Під гаслом підтримки бізнесу під час кризи народні депутати почали активно надавати бізнесу (або окремим галузям економіки) нові податкові пільги. Ця тенденція насторожує. По-перше, тому, що останні три роки обсяг втрат державного та місцевих бюджетів через надання податкових пільг постійно зростає. Згідно з даними ДПС, що були надані на запит нашого Центру, втрати держбюджету від надання податкових пільг збільшились з 19,9 млрд грн у 2017 році до 33,5 млрд грн у 2019. Втрати місцевих бюджетів збільшились, відповідно, з 6,2 млрд грн до 9,2 млрд грн”, – йдеться у повідомленні.
“По-друге, звільняючи від оподаткування одних платників податків, держава або має знизити обсяг власних видатків на ту ж саму суму – або ж зібрати в бюджет “нестачу коштів” з інших платників податків. Іншими словами, за “щедрість” держави у підтримці одних додатково платитимуть інші платники податків”, – пояснюють економісти.
Обсяги втрат держбюджету через надання податкових пільг постійно зростають
Зазначається, що чим більшим є підприємство, яке отримує податкову пільгу, тим більшим є фактичний обсяг коштів, яке воно не сплачує у вигляді податків.
“Іншими словами, податкові пільги є регресивним методом бюджетної підтримки. І якщо уряд прагне підтримувати саме малий та середній бізнес, цей інструмент підтримки не є оптимальним”, – додали в Центрі аналізу публічних фінансів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас