Голова Правління Ідея Банку Михайло Власенко взяв участь у круглому столі "Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року?" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Правління Ідея Банку Михайло Власенко взяв участь у круглому столі "Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року?"

Особисті фінанси
30
Банкіри спрогнозували ставки за депозитами в доларах і гривні до кінця 2020 і обговорили інші доступні способи інвестування.
Голова Правління Ідея Банку Михайло Власенко взяв участь в організованому «Фінансовим клубом» експертному круглому столі «Карантинні інвестиції: яким буде ринок депозитів до кінця 2020 року?»
В ході обговорення банкіри відзначили, що з настанням коронакрізіса в березні цього року в банківській системі не стався відтік депозитів, і українці в цілому зберігають довіру до банківської системи.
Серед тенденцій ринку депозитів учасники обговорення вказали на можливість зниження ставок в 2020.
“Тренд на зниження процентних ставок до кінця року буде продовжуватися. Нацбанк декларує інфляційні очікування 6,5-7%, тому ми розуміємо, що вартість грошей буде на 1-2 процентних пункту вище”, – розповів голова правління Ідея Банку Михайло Власенко. При цьому розкид ставок на ринку залишається широким. “Є банки, де вже є 8-10%, де 12-14% річних, але, думаю, в середньому буде 8-10% в спокійний період”, – повідомив Михайло Власенко.
Крім того, банкіри спрогнозували на найближчі періоди – відсутність традиційних в минулі роки сезонних літніх акційних пропозицій з підвищеними ставками по депозитах.
Зокрема, голова правління Ідея Банку Михайло Власенко зазначив: «У банків, які в березні сконцентрувалися на депозитах на короткий термін, в липні буде навантаження вище, щоб утримати цих клієнтів. Але глобально ми від літа нічого не очікуємо. Липень і серпень пройдуть рівно. Дай бог, щоб відновилася споживча активність. І потім, я думаю, ми будемо більш активні з точки зору залучення коштів населення ».
При цьому банкіри відзначили, що депозити в доларах і євро перестали приносити клієнтам відчутну прибутковість, тому стали для вкладників лише інструментом збереження, а не примноження коштів.
«Що мотивує клієнтів, щоб вони залишали валюту на рахунках? Перше – збереження коштів. Краще тримати на валютних рахунках, ніж удома. Друге – отримувати хоча б мінімальні відсотки. Третє – частина населення тримає валюту для розрахунків на карткових рахунках. Плюс в період невизначеності і курсових коливань в березні частина клієнтів йшли з гривні у валюту », – розповів голова правління Ідея Банку Михайло Власенко. Що стосується ставок за валютними депозитами, він допустив, що вони можуть скласти від 0% до 3,5%. Верхньою планкою прибутковості валютних депозитів буде вартість доларових ОВДП.
Учасники обговорення також зазначили, що карантин істотно вплинув на поведінку клієнтів: попит на користування дистанційними каналами обслуговування збільшився в рази, що в кінцевому підсумку призведе до зміни моделі поведінки клієнтів. Так, вони допустили, що при зниженні ставок по депозитах велику роль відіграватимуть фактори, за якими клієнт вибирає собі банк: зручність інтернет-банкінгу, сервіс в відділеннях, карткові продукти та інше.
За матеріалами:
Ідея Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас