Як отримати компенсацію тим, хто постраждав від коронавірусу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати компенсацію тим, хто постраждав від коронавірусу

Казна та Політика
1057
У період карантину крім звичних виплат Фонд соціального страхування України надає допомогу за додатковими страховими випадками – зокрема, у разі ізоляції від COVID-19.
Про це повідомляє пресслужба Фонду.
“У випадку захворювання на COVID-19 ФССУ компенсує втрачений за час лікування заробіток за загальними правилами. Виплати складуть від 50% до 100% залежно від тривалості страхового стажу, допомога буде надана за весь період до відновлення здоров’я. Право на отримання цієї виплати мають усі застраховані особи, тобто кожен працевлаштований”, – ідеться в повідомленні.
Така допомога фінансується Фондом у разі самоізоляції під медичним наглядом або перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.
Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до чинних нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів. Як і в загальних випадках, лікарняний спочатку видається на п’ять днів з наступним продовженням.
Як отримати допомогу:
  • передати отриманий листок непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» своєму роботодавцю;
  • роботодавець на підставі отриманого від працівника лікарняного листка оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її до Фонду на фінансування. Зробити це можна дистанційно.
Розмір допомоги:
  • за такими лікарняними листками розмір допомоги складає 50% середньої заробітної плати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника;
  • ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем;
  • для медичних працівників компенсація втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 здійснюється Фондом у розмірі 100% середнього доходу і також не залежить від тривалості страхового стажу.

Довідка Finance.ua:

  • Застраховані особи мають право на компенсацію втраченого заробітку від соцстраху на двох додаткових підставах.
  • Кабінет міністрів виділив Міністерству соціальної політики 2 278 800 тис. гривень із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та її наслідками для Фонду соціального страхування України.
Хвилюєшся за себе та близьких? Страхування від коронавірусу від 150 грн за півроку. Виплати під час COVID-19 до 50 тисяч гривень.

Страхування від коронавірусу

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас