В Європі газ із Росії встановив новий антирекорд: продають зі збитками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі газ із Росії встановив новий антирекорд: продають зі збитками

Енергетика
1564
Ціни на газ у Європі встановили новий антирекорд: в четвер вони впали відразу на 19% – з $45 до $34 за тисячу кубометрів. Це більш ніж удвічі менше, ніж коштує його видобуток і доставка з РФ.
Це ціна на голландському хабі TTF з поставкою “на наступний день”. У Росії газ коштує стільки лише в одному регіоні – в головній газодобувній провінції – Ямало-Ненецькому автономному окрузі (регульована ціна для промисловості – $36,8 за тисячу кубів). Це фактично ціна “на свердловині”.
На хабі в австрійському Баумгартені (найбільш наближеному до Росії газовому вузлі) ціна газу наразі становить $53 за тисячу кубометрів (втратила лише за добу $10).
Рентабельний рівень продажу газу в Європу для “Газпрому” перебуває на рівні $100 за тисячу кубометрів: $13 – собівартість видобутку; $14 – ПВКК (російський податок на видобуток корисних копалин); $27 – транспорт по Росії; мінімум $20 – транспорт до цільових ринків Європи; разом понад $70, а потім треба додати мито в 30%.
Таким чином ціни на газ вже стали нижче рівня, на якому Росія может отримувати прибуток.
“В четвер увечері аналітики “ВТБ Капітал” в спеціальній записці підкреслили, що нинішні ціни на газ в Європі” набагато нижчі від беззбитковості будь-якого постачальника газу, включаючи “Газпром”, – сказано в публікації.
Якщо так триватиме і далі, то російські газодобувні компанії зазнають величезних збитків.
“З огляду на те, що майже 70% поставок російського газового гіганта якимось чином пов’язані зі спотом (постачанням “на завтра”, – Ред.), ми очікуємо, що він повідомить про слабкі фінансові результати за другий квартал 2020 року, якщо ситуація збережеться. Тому ми бачимо ризики зниження нашого фінансового прогнозу для “Газпрому” на короткострокову перспективу”, – попередили в “ВТБ Капітал”.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас