В Україні існує дефіцит 2 млн підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні існує дефіцит 2 млн підприємців

Казна та Політика
1106
В Україні існує дефіцит 2 млн підприємців.
Таку оцінку дав заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич під час круглого столу «5-7-9%: перезавантаження?», організованого онлайн «Фінансовим клубом»
«Нам потрібно «засіяти» ще приблизно 2 млн бізнес-юнітів. Країні потрібні ще 2 млн підприємців. Тоді програма «5-7-9%» буде летіти по країні та фінансувати все підряд. А зараз просто позичальників немає», – каже Андрій Стецевич.
Він пропонує різні варіанти зміни ситуації. «Потрібно розширювати можливості для отримання кредиту. Може бути два шляхи. Перший – знизити планку і вимоги до позичальників. Тоді є великі шанси збільшити NPL банків. Другий – зробити так, щоб в забезпечення за цими кредитами ми приймали гарантії Фонду і кредитували новостворені бізнеси», – наголосив банкір.
Андрій Стецевич розповів, що існує лише 400 тис. не пов’язаних між собою бізнес-юнітів із 2 млн підприємців, які обраховуються за державною звітністю. «Є HoReCa, яку відкинули зараз і через коронавірус, і через вимоги програми до позичальників. Це ще мінус 35-40 тис. підприємців. От у нас і залишилося 150-200 тис. потенційних користувачів програми. З них потреба у фінансуванні може бути не у всіх – це максимум 50 тис. кредитів», – сказав банкір.
Він констатував, що навіть за низького ступеня автоматизації видачі кредитів вони можуть видавати по тисячі кредитів МСБ на місяць. «Але немає такої кількості позичальників», – сказав він.
«Включення до програми банків топ-5 призведе до збільшення кількості залучених клієнтів, і таким чином більше буде стартапів в портфелі програми», – пояснив заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку Семен Пускай.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас