В Україні почало діяти держрегулювання цін на продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почало діяти держрегулювання цін на продукти

Казна та Політика
3455
Держпродспоживслужба роз’яснила механізм держрегулювання цін. Постанова Кабінету міністрів № 341 про державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення набрала чинності сьогодні, 18 травня.
Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.
Держрегулювання буде здійснюватися до закінчення карантину шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.
Як буде діяти. Постанова уряду стосується лише роздрібних цін, зміну оптово-відпускних цін декларувати не потрібно. Суб’єкти господарювання повинні декларувати намір підняти роздрібну ціну більш ніж на 5%.
Початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотка їх підвищення:
  • у разі підвищення цін на 15% і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10% і більше, але менше ніж 15%, – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 5% і більше, але менше ніж 10%, – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.
Якщо зростання цін відбулося внаслідок закінчення терміну дії знижок, декларувати зміну цін не потрібно.
Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5% і більше відсотків, що діяла до запровадження знижки.
Держпродспоживслужба розмістить Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті та забезпечить вільний доступ до його відомостей. З ним можна буде ознайомитися за посиланням.
Відповідальність. Громадяни (ФОП) і посадові особи суб’єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет міністрів України постановою від 22 квітня запровадив державне регулювання цін на десять продовольчих товарів, на окремі ліки, дезінфікуючи засоби, а також на засоби індивідуального захисту.
  • До переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, потрапили: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне (вищий сорт), макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вітчизняного виробництва), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна без газу, масло вершкове жирністю 72,5%.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас