У період карантину збільшився рівень рейдерства - глава Мін’юсту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У період карантину збільшився рівень рейдерства - глава Мін’юсту

Фондовий ринок
491
Упродовж останніх двох місяців, які в Україні проходять в умовах карантину, рівень рейдерства збільшився.
Про це в інтерв’ю hromadske заявив міністр юстиції України Денис Малюська.
За його словами, це пов’язано з пандемією та зміною уряду.
«За час карантину в нас виник невеликий сплеск з двох причин. Перша — коронавірус, обмежений вихід людей на вулиці, обмежена робота державного апарату. У нас понад місяць антирейдерська комісія не проводила свої засідання. Другий аспект, який вплинув на сплеск рейдерства — зміна уряду. Тому що чимало людей, які раніше займалися рейдерством, повноцінно, професійно багато років, вони очікували, що команда Міністерства юстиції піде. Зміна уряду назрівала, багато хто думав, що «пересиджу, вони підуть, далі ми повернемо все, як було раніше», — уточнив він.
Водночас Малюська розповів, що до карантину рівень системного рейдерства вдалося знизити.
«Вже у жовтні, листопаді ми констатували, що системного рейдерства немає, дійсно, так і є. Зараз найважчий період, тому що знести голови цим зміям Гориничам, було нескладно. Але от середня ланка, вона залишилась, там де є люди, в яких вже є досвід минулих рейдерських захоплень, це не є їхнім основним бізнесом, але вони очікують, враховуючи, що зараз економічна активність зменшилась, інші справи почали приносити менше прибутків, з’являються ідеї спробувати знову інакше. Вже включається зараз цей злочинний креатив», — сказав міністр.
За його словами, наразі антирейдерська комісія відновила свою роботу та працює у посиленому режимі.
Також Малюська планує вирішення рейдеського питання в програмному режимі, але це зможе запрацювати через кілька років, вважає міністр.
«Це, можливо, буде працювати протягом року, двох, але це тривалий процес. Процес адаптації законодавства, процес доопрацювання програмного забезпечення. Він відбувається, але особисто я дуже очікую, коли софт зможе підхопити нашу роботу, щоб ми кожен раз в ручному режимі не вирішували ці рейдерські чи корпоративні конфлікти», — сказав він.
Ще однією проблемою в боротьбі з рейдерством міністр вважає недокомунікацію з правоохоронними органами, яку вони намагаються наразі владнати.
«Ми незаконні реєстраційні дії скасовуємо, повертаємо власність власникам, захищаємо їхні права, але правоохоронна система не підхоплює оперативно наші рішення і не доводить справи до вироків. Проблема? Якщо б реєстратори розуміли, що їх не просто відімкнуть від реєстру, а вони отримають вирок суду, нам би було працювати легше. В нас налагоджується співпраця з Нацполом. Сподіваюсь, що зможемо продемонструвати переслідування в межах кримінальних проваджень», — підсумував Малюська.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас