ЄБРР змінив свій прогноз для української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР змінив свій прогноз для української економіки

Казна та Політика
2027
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) допускає V-подібний сценарій для української економіки зі швидким відновленням в 2021-му на 5% після цьогорічного спаду на 4,5%.
Такий прогноз банк опублікував у регіональному звіті сьогодні, 13 травня.
“Наш базовий сценарій передбачає поступове ослаблення заходів зі стримування і повернення до нормального життя в другій половині року, з деяким стійким негативним впливом на сукупний попит, зокрема в секторах послуг – як туризм і готельний бізнес”, – заявив регіональний економіст ЄБРР і екс- глава Центробанку Македонії Дімітар Богов.
Варто зазначити, що в листопаді 2019 року банк прогнозував зростання української економіки в цьому році на 3,5%.
“(Новий) сценарій узгоджується з V-подібним відновленням, і, швидше за все, за спадом в 2020 році піде порівняно швидке відновлення в 2021-му”, – зазначив економіст.
В цілому, за оцінками ЄБРР, ВВП країн регіону його діяльності може скоротитися цього року в середньому на 3,5% через вплив коронавірусу, проте в 2021 році можливе зростання на 4,8%.
За прогнозом ЄБРР, економіка України повернеться до зростання в кінці третього кварталу 2020 року. Однак спиратися на ці очікування складно через безпрецедентну невизначеність.
“Якщо соціальне дистанціювання буде підтримуватися довше, ніж передбачалося, рецесія може бути набагато глибшою, і знадобляться роки, щоб знову вийти на показники ВВП на душу населення 2019 року”, – йдеться в звіті.
Заходи щодо стримування коронавірусу в регіонах ЄБРР негативно вплинули на внутрішній попит і пропозицію. Зовнішні шоки включають в себе різке падіння цін на товарно-сировинну продукцію, яке вдарило по її експортерах, порушення глобальних ланцюжків постачань, криза туристичної галузі та скорочення обсягу грошових переказів. Зокрема, для України болючим є падіння цін на метали і зниження обсягу грошових переказів, йдеться в документі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас