Як змінилася Україна за два місяці карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилася Україна за два місяці карантину

Особисті фінанси
1558
Україна більше двох місяців живе в умовах карантину, який був введений урядом у зв’язку з епідемією коронавірусу. За цей час виявлено понад 15 тис. хворих, з них понад 3 тис. осіб одужали, а близько 400 випадків виявилися летальними.
Боротьба з коронавірусом вдарила як по економіці країни, так і по кишені українця, змусивши його переглянути і суттєво збільшити свої витрати.
Головних наслідків карантину для пересічного громадянина, який завдяки протиепідемічним заходам не захворів, два:
Збільшення витрат: на маски, санітайзери, проїзд (пересування на таксі або особистому автомобілі замість громадського транспорту), комунальні послуги (через те, що люди сидять вдома, вони витрачають більше води, газу, електроенергії) і так далі. За даними порталу buhgalter911, за два місяці карантину зросли витрати домогосподарств на ліки і медичні товари (+10%) і продукти (+2,6%) і скоротилися на пальне (-16%) і одяг-взуття (-90%). Також багатьом довелося витратити “заначки”: населення здало за цей час готівкової валюти на 2,1 млн доларів більше, ніж купило.
Зменшення доходів: за даними соціальних досліджень, дві третини респондентів заявили про скорочення або повну втрату заробітку. Найбільше постраждали ті, хто був власником підприємства громадського харчування або сфери послуг (перукарні, хімчистки, салони краси тощо) або працював на такому підприємстві, – в зв’язку з карантином їхню роботу заборонили. Також тимчасово залишилися без роботи працівники транспорту, юристи, аудитори, приватні стоматологи.
Експерти оцінюють втрати економіки країни від невипуску товарів і ненадання послуг приблизно в 500 млрд гривень.
За даними Торгово-промислової палати (ТПП) України, введення карантинних заходів призвело до зупинки діяльності 700 тисяч підприємців і підприємств мікро-, малого та середнього бізнесу. У тому числі це близько 330 тис. бізнес-структур (загалом їх, згідно з інформацією Держслужби статистики, понад 950 тис.).
З 1,95 млн фізосіб-підприємців поки що не працюють 424 тис., які потрапили під карантинні заходи. Переважна більшість їх – 315 тисяч – були зайняті в торгівлі, 67 тис. – у сфері індустрії краси та 42 тис. – в закладах громадського харчування. Очікується, що цей бізнес зможе відновити свою діяльність з сьогоднішнього дня, 11 травня, коли почнеться ослаблення карантину. Що додатково дасть роботу ще приблизно такій же кількості найманих працівників, які, зауважимо, не завжди оформлені легально. Але за фактом число “вільних рук” може зменшитися приблизно на чверть, що вже добре.
Економісти кажуть, що призупинення економіки через введені протиепідемічні заходи серйозно вдарить в найближчі півроку по доходах українців, навіть якщо карантин незабаром повністю скасують. Потрібно 3-4 місяці, щоб зупинені бізнес-процеси знову почали працювати, зайняті в них працівники отримали зарплату і почали її витрачати на товари та послуги, збільшуючи попит. Тому очікувати, що “життя налагодиться” відразу ж, як все увійде в звичний режим, не доводиться.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас