Економісти побоюються зростання заборгованості Пенсійного фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти побоюються зростання заборгованості Пенсійного фонду

Казна та Політика
1110
У квітні Пенсійний фонд взяв позику з єдиного казначейського рахунку на 11 млрд грн – це на третину більше, ніж фонд брав позик у попередні місяці. За результатами квітня заборгованість фонду перед єдиним казначейським рахунком збільшилася на 3,6 млрд грн.
Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів і публічного управління Київської Школи Економіки з посиланням на дані Державної казначейської служби.
“У квітні Пенсійний фонд взяв позику з єдиного казначейського рахунку на 11 млрд грн. Це – на третину більше, ніж фонд брав позик у попередні місяці. А ще це – третина місячних витрат Пенсійного фонду (або 1/12 його річних витрат). І за результатами місяця зміг повернути лише 7,4 млрд грн. За результатами квітня заборгованість Пенсійного фонду перед єдиним казначейським рахунком збільшилася на 3,6 млрд грн”, – йдеться в повідомленні.
Сукупно за чотири місяці 2020 року було надано позики на 36,7 млрд грн, а погашено – близько 29,2 млрд грн.
“Таким чином, з початку року фактичний дефіцит Пенсійного фонду (розрив між його доходами, включаючи пряме фінансування з бюджету, і його витратами, – які фонду доводиться фінансувати за рахунок позик єдиного казначейського рахунку) становить вже 7,9 млрд грн. І це – не рахуючи того, що бюджет безпосередньо повинен перерахувати до Пенсійного фонду 202 млрд грн (що також є коштами на покриття дефіциту)”, – зазначили експерти.
Вони вважають, що це наслідки карантинних заходів для економіки: обсягів ЄСВ недостатньо для здійснення пенсійних виплат.
“Очевидно, тут “спрацювали” як прямі звільнення від обов’язку сплати ЄСВ (на кшталт ФОП третьої групи за березень-квітень), так і загальна зупинка діяльності багатьох бізнесів, які спричинили невиплату заробітної плати, а отже, відсутність внесків до Пенсійного фонду”, – пояснили в КШЕ.
У Мінфіні розповіли про доходи держбюджету і розкрили, яких податків зібрали найбільше. Виявилося, що доходи загального фонду держбюджету в квітні виконані на 84,3%, а за підсумками січня-квітня 2020 року – на 86,1%.
При цьому в квітні 2020 року надходження від єдиного соціального внеску вперше з 2016 року скоротилися на 3,8%.

Довідка Finance.ua:

  • 5 травня 2020 року Пенсійний фонд України, згідно із затвердженим графіком, продовжує фінансування пенсій травня.
  • На пенсійні виплати спрямовано 4,7 мільярда гривень. З початку місяця профінансовано пенсій на суму 7,3 мільярда гривень.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас