Вчені виявили зв'язок смертності від коронавірусу з дефіцитом вітаміну D — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили зв'язок смертності від коронавірусу з дефіцитом вітаміну D

Технології&Авто
3697
Велика кількість смертей заражених коронавірусом в деяких країнах може бути пов’язана з нестачею вітаміну D.
Про це йдеться в дослідженні вчених з Фонду лікарні королеви Єлизавети і Університету Східної Англії, опублікованому в журналі Research Square.
Зокрема, дослідники порівняли статистику смертності від COVID-19 із середнім рівнем вітаміну у громадян 20 країн Європи і побачили значну кореляцію між цими показниками.
Посилаючись на інші роботи, вони відзначають, що у жителів Італії в організмі в середньому міститься 28 нмоль/л вітаміну D, у іспанців — 26 нмоль/л. При цьому брак речовини реєструють, коли показник опускається нижче ніж 30 нмоль/л.
Вчені відзначають, що у громадян скандинавських країн кількість вітаміну D в організмі в середньому досягає 45 нмоль/л.
Вони також звертають увагу на те, що велика кількість смертей зареєстрована серед літніх людей. У Швейцарії, говориться в дослідженні, рівень вітаміну D серед тих, хто проживає в будинках престарілих, не перевищує 23 нмоль/л, а в Італії дефіцит речовини спостерігається у 76% жінок старше 70 років.
Як підсумовують дослідники, вони могли б рекомендувати прийом вітаміну D для захисту від коронавірусної інфекції SARS-CoV-2.
Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що деякі дослідження показали ефективність додаткового прийому вітаміну D для боротьби з дихальними інфекціями. ВООЗ додає, що його брак широко поширений у всьому світі.
Відомо, що вітамін D є імуномодулятором і підсилює вроджений імунітет, зокрема, підвищуючи захисні властивості слизових оболонок. У зв’язку з цим дефіцит речовини може впливати на стан імунної системи.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас