Міжбанк: як вплине на ринок ефект першого дня місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як вплине на ринок ефект першого дня місяця

Валюта
832
Понеділок на валютному ринку пройде досить суперечливо і водночас цікаво.
З одного боку – спрацює ефект першого дня місяця. Клієнти і банки підбивають підсумки квітня і остаточно визначаються із завданнями на травень. Це зазвичай знижує їх активність на міжбанку.
З іншого боку – компаніям буде зарахована виручка в доларах за неробоче у нас, але робоче в США 1 травня. Частина цих коштів піде на валютний ринок відразу ж у тих клієнтів, кому не вистачає оборотних коштів для своєї роботи, що додасть пропозиції на торгах. Водночас великі експортери вже отримали основну частину відшкодувань ПДВ і будуть витрачати в першу чергу на свої потреби саме цю гривню, а не валюту.
Плюс завтра новий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Поки що чиновники хочуть розмістити гривневі облігації на 91 і 154 дні, але можуть і переграти після консультацій з первинними дилерами. Останній аукціон пройшов для них досить вдало (продали облігацій в еквіваленті на 9,8 млрд гривень), і завтрашній аукціон може також зіграти на зміцнення гривні, якщо в ньому захочуть взяти участь нерезиденти. Чи будуть вони це робити або в основному покупцями виступлять українські держбанки – покаже завтрашній день. Але певні рухи на валютному ринку пов’язані з проведенням аукціону ми будемо спостерігати всі три перші дні тижня (з понеділка по середу).
На готівковому ринку за три вихідних у обмінників фінкомпаній також набралося купленої “дешевої” валюти, і частина її також може опосередковано вийти на міжбанк, що додасть пропозиції на торгах.
Пожвавляться і “дочки” іноземних компаній,які найближчим часом будуть купувати валюту під репатріацію дивідендів. Активним буде в ці дні і Сітібанк, який своїми операціями часто дуже сильно впливає на поведінку міжбанку і часто навіть в обсягах, порівнянних з Нацбанком.
Отже сьогодні на торгах буде цікаво.
За розрахунками Finance.ua, коридор по долару 4 травня на міжбанку буде перебувати в межах 26,85-27,15 гривень при проведенні операцій на суму до $160-200 млн при здійсненні до 440-510 угод.
Ринок за фактом залишиться повністю залежним від ситуативних завдань великих гравців і можливих інтервенцій НБУ в разі надлишку пропозиції на торгах.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,94 / 26,97
Євро – 29,25 / 29,28
Російський рубль – 0,3639 / 0,3645
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас