Часткове безробіття: як отримати державну допомогу під час карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Часткове безробіття: як отримати державну допомогу під час карантину

Особисті фінанси
2040
Центр зайнятості упродовж трьох робочих днів після подання роботодавцем відповідних документів ухвалює рішення щодо надання допомоги з часткового безробіття в період карантину.
Про це повідомили у Київському міському центрі зайнятості.
«Рішення про надання або відмову у наданні допомоги по частковому безробіттю приймає центр зайнятості протягом 3-х робочих днів з дня подання роботодавцем документів. Після прийняття рішення про надання допомоги по частковому безробіттю у 3-денний строк укладається договір, в якому визначаються права та обов’язки сторін, порядок перерахування роботодавцю коштів Фонду та виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, гарантії зайнятості такого працівника, відповідальність сторін, строк дії договору», – роз’яснив директор КМЦЗ Віктор Білич.
Так, нагадав він, постановою №306 Кабміну «Про надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину» визначено, зокрема, механізм надання допомоги суб’єктам малого та середнього підприємництва для виплати її працівникам (за винятком осіб, які отримують пенсію та працюють за сумісництвом) у разі втрати ними частини зарплати внаслідок зупинення (скорочення) діяльності.
Постанова визначає розмір допомоги з часткового безробіття за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку 2/3 тарифної ставки, але не більше розміру мінімальної зарплати.
Для отримання допомоги роботодавець звертається до територіального органу державної служби зайнятості за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.
Щоб отримати допомогу, необхідно надати такі документи:
  • заяву у довільній формі, в якій, зокрема, зазначається інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва відповідно до Господарського кодексу України та до якої додаються засвідчені роботодавцем копії підтвердних документів щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до центру зайнятості документів (за 2019 рік);
  • засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;
  • відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта), в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • видану ДПС довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 24 квітня 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих в державній службі зайнятості, становить 426,4 тис. осіб, що на 113 тисяч, або на 36% більше, ніж на цю ж дату минулого року.
  • В Україні на період карантину мінімальний розмір допомоги на випадок безробіття збільшується з 650 гривень до 1000 гривень.
  • У Державному центрі зайнятості розповіли, яким способом можна подати документи для отримання допомоги в період карантину.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас