Українці зможуть обирати банк для отримання зарплати – НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть обирати банк для отримання зарплати – НБУ

Казна та Політика
1008
Національний банк України оптимізував порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
“Працівник, а не роботодавець, має самостійно обирати банк, що обслуговуватиме його рахунок. Таке право передбачене законодавством про оплату праці, і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізовувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширенню спектру банківських послуг”, – прокоментував заступник голови Національного банку Сергій Холод.
Після запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунку роботодавець отримав змогу формувати відомість на зарахування заробітної плати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі рахунку, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором.

Україна перейшла на IBAN. Що це означає? 💳

Така новація дозволить уникнути конфліктних ситуацій між роботодавцем та працівником щодо права працівника самостійно обирати банк для отримання заробітної плати.
Вона запрацює з 01 січня 2021 року, щоб банки та роботодавці мали час доопрацювати свої автоматизовані системи і програмно-технічні комплекси.
Рахунки за стандартом IBAN складаються з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:
  • код України – UA – 2 літери;
  • контрольний розряд – 2 цифри;
  • код банку – 6 цифр;
  • рахунок – довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 01 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

Довідка Finance.ua:

  • IBAN (International Bank Account Number) – міжнародний номер банківського рахунка. Кожна держава самостійно встановлює структуру номера рахунка IBAN, згідно з вимогами стандарту ISO 13616.
  • З 1 січня 2020 року в Україні впроваджено нові рахунки IBAN для зарахування податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів.
  • З 3 січня 2020 року почали діяти нові рахунки для сплати єдиного внеску, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства України (МФО 899998), за стандартом IBAN.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас