МВФ зробив Києву попередження через закон про НАБУ - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ зробив Києву попередження через закон про НАБУ - ЗМІ

Казна та Політика
2690
Офіс президента України отримав лист із попередженням від МВФ через можливу зміну закону про НАБУ.
Про це пише Європейська правда в середу, 29 квітня.
Лист глави місії МВФ в Україні Рона ван Родена, інформацію про який підтвердило джерело видання, адресований заступникам голови Офісу президента Юлії Ковалів (курирує питання економіки і фінансів) і Андрію Смирнову (курирує правоохоронні органи і суди) і був відправлений орієнтовно 27 квітня.
Зазначається, що лист відправили після того, як були внесені зміни в законодавство, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, включивши в них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення. Роден вважає такі зміни шкідливими для продовження співпраці України з МВФ, оскільки, на думку Фонду, вони поставлять під сумнів незалежність Бюро.
“Як ви знаєте, інституційна незалежність НАБУ і його голови є критичними складовими його ефективності і тому були важливими елементами попередніх програм МВФ. Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов’язань і зажадають коригування будь-якої нової програми”, – йдеться в листі.
Видання зазначає, що може йтися про два закони, які минулого тижня почали готувати до розгляду у Верховній Раді. Обидві пропозиції містять зміни, що дозволяють звільнити директора НАБУ Артема Ситника.
Напередодні профільний комітет Ради підтримав розгляд проекту закону №3133.
Видання зазначає, що МВФ звернувся до ОПУ, хоча жоден з законопроектів не був ініційований президентом.
“У Фонді між тим радять Банковій вплинути на процес, адже прийняття Україною таких ініціатив, виходячи з даного листа, зупинить виконання чинної програми МВФ. “Може бути корисним донести стурбованість до спікера парламенту”, – наводяться слова ван Родена.
Також наголошується, що глава місії МВФ і раніше попереджав про проблеми через закони щодо НАБУ.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас