Міжбанк: акценти дещо змістяться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: акценти дещо змістяться

Валюта
869
Вівторок збереже інтригу на валютному ринку. Фактори, що впливають на курс, особливо не зміняться, але акценти дещо змістяться. Отже, на поведінку ринку вплинуть:
1) Продовження періоду виплат сум відшкодувань ПДВ. Значна частина експортерів ще повинна отримати кошти від держави і вони намагаються дотягнути з продажем валюти до цього періоду, щоб заощадити свою валютну виручку. Виходить у них це погано – посівна у розпалі (аграрії), оборотних коштів для поточних витрат не вистачає (металурги), хронічна нестача коштів і тотальні неплатежі або їх затримки (проблема всіх секторів економіки, які ще працюють в карантин). Все це поки не дає клієнтам особливо притримувати валюту і працює на зміцнення позицій гривні;
2) Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. На момент написання статті чиновники вже переграли умови і будуть розміщувати тільки гривневі облігації на термін 97 днів (раніше хотіли ще й на 210 днів), а також доларові – на 169 і 252 дні.
Ребусів залишається кілька: 1) яка прибутковість за паперами влаштує Мінфін (раніше навіть під 10% річних їх не брали, зараз знизили облікову до 8% і на вторинному ринку їх прибутковість майже в два рази вища від первинки) і хто їх буде купувати; 2) скільки коштуватимуть доларові розміщення і їх обсяг (він не вказаний чиновниками); 3) за рахунок яких грошей це буде відбуватися – тих, що вже є на рахунках інвесторів чи нових. Від відповідей на ці питання і головне – реальних рухів грошей – буде багато в чому залежати розклад попиту і пропозиції на валютному міжбанку сьогодні (аукціон) і завтра (розрахунки по ньому);
3) Швидке закінчення місяця і три травневі вихідні. Компанії будуть поспішати закрити свої розрахунки по місяцю в найближчі пару днів, бо залишати їх на четвер (останній робочий день квітня) – ніхто не буде. Це активізує ринок. За нашими розрахунками, сьогодні обсяг операцій на міжбанку складе до $280 млн при здійсненні до 680 угод.
НБУ вийде на міжбанк з інтервенцією з викупу долара (якщо буде його надлишок), як він зробив вчора. Якщо пропозиція і попит будуть в приблизній рівновазі або навіть попит буде вищий – регулятор навряд чи втрутиться. Йому треба накопичувати резерви перед тяжким у частині зовнішніх виплат травнем.
Спекулянти, як завжди, попрацюють в форматі «в дві сторони» і гратимуть на різницях готівкового та безготівкового курсів.
За нашими розрахунками коридор по долару у вівторок 28 квітня на міжбанку буде перебувати в межах 26,95-27,25 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,07 / 27,11
євро – 29,36 / 29,40
російський рубль – 0,3634 / 0,3641
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас