ПриватБанк повністю погасив борги по рефінансу перед НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк повністю погасив борги по рефінансу перед НБУ

Фондовий ринок
1061
22-23 квітня Приватбанк погасив борг перед НБУ по кредитам рефінансування на 2,34 млрд грн, внаслідок чого обсяг його боргових зобов`язань перед регулятором по відповідним позикам скоротився до нуля.
Нагадаємо, в кінці лютого Приватбанк погасив борг перед НБУ по рефінансуванню на 3 млрд грн, а в кінці березня – на 2,2 млрд грн.
На початок 2017 року – тобто фактично відразу після націоналізації – обсяг боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором становив 18 млрд грн.
Раніше Приватбанк за спонукання НБУ утримувався від погашення рефінансування, поручителями по якому були Ігор Коломойський та пов’язані з ним структури, сподіваючись таким чином стимулювати процес погашення заборгованості корпоративних позичальників перед банком.
НБУ заявляв про сумнівні операції в Приватбанку (у т.ч. інсайдерське кредитування) в період до націоналізації на 5,5 млрд дол. Ігор Коломойський цю інформацію заперечував.
У 2018 році Нацбанк подав позови проти Ігоря Коломойського (як поручителя) та пов’язаних з ним 32 компаній – майнових поручителів про стягнення близько 10 млрд грн (за кредитами рефінансування 2008-2015 років).
Згодом Нацбанк зазначав, що суди вже ухвалили 21 рішення на його користь про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями Приватбанку на 1,2 млрд грн, 18 з яких набрали законної сили, а виконавчі документи були направлені в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.
У січні 2020 року НБУ повідомляв, що Верховний Суд відмовився задовольнити його позов до одного з поручителів Приватбанку по рефінансу – ТОВ “Гаджибей” (за інформацією НБУ, ця структура пов`язана з І. Коломойським). Суди обґрунтували свою позицію тим, що НБУ повинен був здійснювати стягнення застави з ТОВ “Гаджибей” лише у випадку неможливості списання коштів з банківських рахунків Приватбанку.
Додамо, що Північний апеляційний госпсуд розглядає апеляційну скаргу НБУ на рішення Госпсуду м. Києва від 24.12.2019 (в справі №910/7016/18), яким Нацбанку було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ “Приватофіс” про звернення стягнення на предмет іпотеки.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас