Нацбанк не планує фінансувати дефіцит держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не планує фінансувати дефіцит держбюджету

Казна та Політика
350
Національний банк України не планує відновлювати пряме кредитування уряду, адже це може призвести до збільшення інфляції. Про це на брифінгу повідомив голова НБУ Яків Смолій.
“Законом про Нацбанк заборонено пряме кредитування уряду, а також викуп цінних паперів уряду на первинному ринку. Україна вже перебувала в тій ситуації, коли Нацбанк безпосередньо кредитував дефіцит бюджету, це було на початку 90-х років. І ми бачимо, чим це обернулося, інфляція була в десятки разів вища, ніж до початку таких дій.
У 2014-2015 роках також Нацбанк прокредитував або викупив з ринку цінні папери, які були інвестовані в капітал Нафтогазу і державних банків, що призвело до збільшення інфляції більш ніж на 40%”, – розповів Смолій.
Він зазначив, що на сьогодні ліквідність банківської системи і ті інструменти, що пропонує Нацбанк з підтримки як короткострокової, так і довгострокової ліквідності, дозволять пройти пікові навантаження з виплати боргів і фінансування тих проєктів, які Уряд зараз ухвалив під час карантину, особливо змістивши фінансування в бік медичної галузі, а також соцвиплат.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас